Se incarca...

FAQ

Analiza HbA1c utilizand analizorul Quo-Test

Cat timp este necesar pentru realizarea unui test de hemoglobina glicata?


Odata ce proba de sange a fost introdusa in analizorul Quo-Test, rezultatele sunt raportate in 4 minute.

Cat sange este necesar pentru o proba?


Sunt necesari doar 4μL, de la o intepatura de deget, capilar sau proba venoasa.

Ce tehnologie este folosita?


Quo-Test utilizeaza o tehnologie patentata cu borat fluorescenta asociata cu o masurare optica simpla, dar puternica.

Care este beneficiul tehnologiei cu borat fluorescenta?


Bazata pe o bine documentata afinitate a boratului pentru hemoglobina glicata, aceasta tehnologie are performante similar ca si afinitatea boratului fata de sistemele cromatografe utilizate in laboratoarele de referinta. Cu toate acestea, cum nu este necesara separarea fizica, aceasta tehnologie asigura o masurare simpla, rapida si precisa. Sistemul Quo-Test are avantajul de a nu fi afectat de variantii ale hemoglobinei, de hemoglobina glicata labila sau nivelul de hematocrit.

Cum sunt raportate rezultatele?


Rezultatele sunt afisate pe un display digital si raportate in valori IFCC, DCCT, % JDS, eAG mg/dl si eAG mmol/l.

Stocheaza analizorul rezultatele pacientilor?


Da, Quo-Test poate stoca pana la 7,000 de rezultate care pot fi descarcate pe calculator cu ajutorul unui cablu USB.
Analiza hemoglobinei utilizand analizorul Hemo Control

Care este timpul normal de masurare?


Timpul normal de masurare este situat in intervalul 25-60 secunde.

Ce metoda de masurare se utilizeaza?


Metoda utilizata este cea pe baza de azida si metemoglobina.

Care este intervalul de masurare a analizorului?


De la 0 - 256g/L; 0 - 25.6g/dL; 0 - 15.9 mmol/L

Care este factorul de conversie pentru calcularea valorii hematocritului?


Hb in g/dL x 2.94 (% in hematocrit)

Care sunt factorii de conversie in diversele unitati de Hb?


Conversie:• g/L in mmol/L - 1 g/L = 0.062 mmol/L • mmol/L in g/L - 1 mmol/L = 16.129 g/L

Are nevoie aparatul de calibrare?


Nu, aparatul este calibrat din fabrica.

Cat de des ar trebui curatate partile optice?


Se recomanda ca partile optice ale aparatului sa fie curatate cel putin o data pe luna sau in cazul in care cuvetele de control sau solutiile de control nu se pot masura corect. Este recomandata utilizarea Cleaner-ului de la EKF pentru curatarea partilor optice. Aditional, suportul de cuvete ar trebui indepartat din aparat si curatat cu ajutorul unei solutii de curatare sau a unei solutii dezinfectante pe baza de apa.

Care este durata de viata a unui acumulator complet incarcat?


Valori tipice:• Operare continua: 100 ore• Mod Stand-by: 30 zile

Este necesara inlocuirea bateriei reincarcabile incorporate?


Inlocuirea bateriei nu este necesara.

Ce se intampla la apasarea butonului de reset?


Este necesara reintroducerea datei si a orei. Toate celelalte setari raman la fel.

De ce nu este afisata valoarea hematocritului?


Display-ul trebuie setat pentru a afisa rezultatul hematocritului. Daca acest lucru a fost facut, iar valoarea hematocritului in continuare nu apare, aceasta este in afara limitelor normale pentru hemoglobina (120 - 180 g/L or 7.44 - 11.16mmol/L).

Ce metode de control sunt disponibile pentru Hemo Control?


Spre deosebire de alte aparate, Hemo Control dispune de 3 metode pentru controlul calitatii: 1) La fiecare pornire a aparatului se efectueaza automat o testare. 2) Pot fi utilizate cuvetele de control. Acest lucru nu este obligatoriu, dar se recomanda utilizarea cuvetelor de control ca un control vizibil al calitatii. 3) Este disponibil un control al calitatii lichid (Hb-con).

Care este impactul bulelor de aer in rezultatul masurat?


Bulele de aer pot afecta rezultatul masurat. Se recomanda aruncarea cuvetei care prezinta bule de aer.
Analizorul de gaze, ioni si metaboliti in sange ABL90 FLEX

Cat de repede se obtine un rezultat pe ABL90?


Pe analizorul de gaze ABL90 obtineti 17 parametri masurati dintr-un volum de proba de 65 µL in doar 35 secunde. Acest lucru reprezinta aproximativ 1/3 din timpul necesar altor analizoare compacte. Se pot efectua pana la 44 de probe/ora. O perioada de 22.30 ore/zi analizorul este pregatit pentru urmatoarea proba, alocand mai mult timp personalului pentru ingrijirea pacientului.

Care este timpul de aspirare pentru o proba?


Timpul de aspirare al unei probe din seringa, capilar sau vacuutainer cu ajutorul acului de proba cu autocuratare este de doar 5 secunde.

Cati pasi trebuie facuti pana la afisarea rezultatului pe ecran?


Testarea este un proces rapid si intuitiv in doar 3 pasi: 1. Scanati pur si simplu codul de bare al probei sau introduceti datele pacientului cu ajutorul touch screen-ului. 2. Acul de proba cu autocuratare va aspira automat proba din seringa, capilar sau vacuutainer. 3. Dupa doar 35 secunde veti obtine un panel complet de rezultate si un buletin printat. Datele sunt trimise automat catre LIS/HIS, calculatorul de monitorizare al pacientilor si chiar catre PDA-ul medicului.

Ce consumabile am nevoie la ABL90?


Caseta de senzori (SC) si pachetul de solutii (SP) sunt singurele consumabile necesare pentru utilizarea acestui analizor.

Exista riscul de a intra in contact cu sangele pacientului?


La analizorul ABL90 dvs si personalul dvs.puteti evita contactul cu sangele sau reziduurile. Probele sunt aspirate automat si reziduurile sunt stocate intr-un pachet inchis de solutii. Daca folositi seringi safePICO, capacul safeTIPCAP simplifica eliminarea bulelor de aer si, mai departe, limiteaza riscul de a intra in contact cu sangele pacientului, atat in timpul transportului, cat si in timpul analizei.

Ce este o seringa safePICO?


O seringa safePICO este o seringa cu umplere automata pentru sange arterial din artera sau din linia arteriala. Prevazuta cu cod de bare, cu un dispozitiv de protectie la intepaturi si un capac safeTIPCAP, seringa safePICO ajuta la asigurarea celei mai bune calitati a probei, precum si la siguranta pacientului si operatorului.

Exista posibilitatea efectuarii de control de calitate (QC)?


Sistemul de control incorporate (AQM) – “ampoules in a bag”- masoara automat pe trei solutii special dedicate pentru QC.

Pot conecta analizorul la un sistem informatic intern?


Analizorul ABL90 FLEX livreaza toate datele disponibile printr-o sincronizare continua cu sistemele LIS, HIS,CIS si DMS.

Cati parametrii sunt masurati cu analizorul ABL90 si care sunt acestia?


ABL90 are un panel complet cu 17 parametrii masurati: • pH/Gaze in sange: o pH(aciditatea) o pO₂ (presiune partiala oxigen) o pCO₂ (presiune partiala dioxid de carbon) • Oximetrie: o ctHB (concentratie de hemoglobina totala) o sO₂ (saturatie de oxigen) o FO₂Hb (fractie de oxihemoglobina in hemoglobina totala) o FCOHb (fractie de carboxihemoglobina in hemoglobina totala) o FHHb (fractie de deoxihemoglobina in hemoglobina totala) o FMETHb (fractie de methemoglobina in hemoglobina totala) o FHbF (fractie de hemoglobina fetala) o ctBil (concentratia de bilirubina totala in plasma) • Electroliti: o cK⁺ (concentratia de ioni de potasiu) o cNa⁺ (concentratia de ioni de sodiu ) o cCa˛⁺ (concentratia de ioni de calciu) o cClˉ(concentratia de ioni de clor) • Metaboliti: o cGlu (concentratia D-glucose) o cLac (concentratia Lactat)

Care este valabilitatea consumabilelor dupa instalarea pe aparat?


La analizorul ABL90 valabilitatea consumabilelor dupa instalarea lor este de 30 de zile.
Analizorul de gaze, ioni si metaboliti in sange ABL90 FLEX – service

Cum sa procedez daca semaforul de stare de pe ecranul principal indica culoarea rosie?


Culoarea rosie semnalizeaza faptul ca a aparut o eroare (sau mai multe) in sistem. Daca doriti sa vizualizati/remediati eroarea (erorile) trebuie sa urmati pasii de mai jos: • In ecranul Analyzer status verificati care din semafoare este rosu. • Apasati pe acel semafor si apoi selectati eroarea afisata pe ecran. • Apasati Troubleshoot pentru a vedea descrierea erorii si actiunile care trebuie intreprinse de utilizator. • Remediati eroarea asa cum este descris pe ecran. • Remediati si celelalte erori, daca exista. • Dupa ce toate erorile au fost remediate, apasati Back si Close pana cand va intoarceti in ecranul principal.

De ce apare ecranul User-intervention-required?


Modul User-intervention-required este folosit pentru a corecta erorile prin suspendarea tuturor activitatilor modulului de fluide in cazul in care la analizor apar urmatoarele conditii: • Scurgeri de solutii pe la portul de introducere seringa(inlet) • Erori la transportul solutiilor (ex: scurgeri) • Probleme cu caseta de senzori sau pachetul de solutii • Erori de termostatare • Erori de hardware/software • Erori diverse legate de calibrare • Alte situatii neasteptate

Cum sa procedez daca apare ecranul User-Intervention-required?


Daca apare ecranul User-intervention-required trebuie sa urmati instructiunile de pe ecran. Pot fi necesare cateva actiuni pentru a corecta starea analizorului. Pana atunci analizorul nu poate fi utilizat.

Am urmat instructiunile care au fost cerute pe ecranul User-intervention-required, dar analizorul nu a iesit din acest ecran. Ce trebuie sa fac?


Apasati “Test again” pentru a iesi din ecranul User-intervention required.

Exista riscul de a intra in contact cu sangele pacientului?


Prin utilizarea analizorului ABL90 FLEX, dvs. si echipa dvs.puteti evita contactul cu sange sau reziduuri. Probele sunt aspirate automat si reziduurile de sange sunt stocate in pachetul de solutii, care este un mediu complet inchis. Cand folositi seringi safePICO , capacul safeTIPCAP simplifica inlaturarea bulelor de aer si limiteaza riscul de a intra in contact cu sangele pacientului, chiar si in timpul transportului si efectuarii analizei.

Exista o modalitate de a vedea statusul consumabilelor?


Trebuie urmati pasii de mai jos: • Apasati MenuAnalyzer statusReplacementsStatus. • Alegeti una din urmatoarele optiuni: o Send status to printer o Sensor status Afiseaza informatii despre inlocuire, cum ar fi data instalarii, programarea inlocuirii, motivul inlocuirii, data instalarii urmatoarei casete de senzori, cand trebuie conditionat un nou senzor, cate teste au fost efectuate si cand expira caseta de senzori. o Solutions status Afiseaza informatii despre inlocuire, cum ar fi data instalarii, programarea inlocuirii, motivul inlocuirii, data instalarii urmatorului pachet de solutii,, numarul lotului pachetului de solutii, cate activitati au fost efectuate din pachetul de solutii si cand expira pachetul de solutii. . • Apasati Back pentru a reveni in ecranul Analyzer Status. • Apasati Close pentru a reveni in ecranul principal.

Care sunt conditiile de temperatura pentru depozitarea consumabilelor de ABL 90?


Caseta de senzori (SC) se depoziteaza la o temperatura cuprinsa intre 2-8°C. Pachetul de solutii (SP) se depoziteaza la o temperatura cuprinsa intre 2-25 °C.

Exista piese de schimb care trebuie inlocuite in cadrul unei revizii periodice a analizorului?


Da, exista. Ele se numesc Inlet Gasket si Inlet Connector Gasket si trebuie inlocuite periodic.

Nu imi amintesc procedura de inlocuire a pachetului de solutii.


Aceasta procedura este foarte simpla. Analizorul avertizeaza cand solutiile au atins un nivel scazut. Ecranul analizorului intra in meniul Replacements atunci cand una din solutiile din SP este epuizata. Exista un tutorial video tip pas-cu-pas care ne indica cum trebuie sa inlocuim vechiul pachet de solutii cu unul nou.

Ce substante trebuie folosite pentru a curata si dezinfecta suprafetele exterioare la ABL90?


Cand curatati capacele analizorului si carcasa exterioara folositi apa cu sapun sau un detergent mediu. Pentru curatare nu folositi substante de curatare abrazive sau bureti, substante ce contin etanol sau detergenti agresivi. Curatarea ecranului analizorului: 1. Atingeti ecranul cu un deget pe o zona inactiva, de ex. pe textul Ready din coltul din stanga sus al ecranului principal si tineti degetul apasat pe ecran. 2. Folositi o bucata uscata sau usor umeda de material care nu lasa scame pentru a curata ecranul. Stergeti ecranul usor pentru a inlatura amprentele si/sau murdaria. Pentru a evita urmele se recomanda folosirea unei substante pentru curatat ecrane. 3. Pentru a curata locul unde ati avut degetul pe ecran, gasiti alt loc inactiv pe ecran unde sa mutati degetul. Dezinfectarea suprafetelor exterioare: Dezinfectarea suprafetelor exterioare se face la nevoie. Frecventa acestei dezinfectii depinde de cerintele locale specifice si de utilizarea analizorului. Inainte de dezinfectare, intotdeauna asigurati-va ca suprafetele analizorului sunt curate si fara reziduuri de sange si/sau alte lichide. NOTA: Urmati regulile legale locale pentru a lucra in siguranta cu chimicale. Stergeti suprafetele exterioare ale analizorului si ecranul folosind un dezinfectant pe un servetel de hartie sau tifon. Dezinfectanti recomandati: Alcool izopropilic 70 % Etanol 70 % Diversol BX 4%
Analizorul de gaze, ioni si metaboliti in sange seria ABL 8xx

Care sunt limitele temperaturii mediului ambiant in care functioneaza analizorul?


15°C - 32°C.

Care sunt limitele umiditatii mediului ambiant in care functioneaza analizorul?


20 – 80%

Ce inseamna corectia de altitudine?


ABL8xx FLEX este autorizat a fi folosit pana la 3000 m altitudine la o presiune barometrica standard de 760 mmHg. ABL8xx FLEX are un barometru incorporat care masoara presiunea atmosferica. Altitudinea este necesara pentru corectia pO2.

Cate rezultate pot fi stocate in analizor?


Rezultate pacient: 2000 Rezultate calibrare: 1000 Rezultate QC: 1500 Mesage sistem: 5000

Cati operatori pot fi introdusi?


Nu exista un maxim, dar nu se recomanda mai mult de 1500.

Ce inseamna domeniu de masurare, domeniu de referinta, domeniu critic, domeniu raportat, domeniu de masurare?


Domeniu testat: Domeniul testat pentru un parametru este domeniul in care au fost specificate si destinate sa se situeze precizia si acuratetea unui parametru masurat. Domeniu de referinta: Domeniul de referinta este definit de utilizator si nu este introdus in mod implicit. Poate fi folosit de operatori pentru a indica daca valoarea unui parametru este considerate normala, pentru un anume tip de proba masurata, cand aceasta este in interiorul domeniului de referinta. Este posibil sa avem limite de referinta afisate alaturi de rezultatul masurat. Cand rezultatul este in afara domeniului de referinta, o sageata in sus sau in jos va fi afisata langa numele parametrului. Rezultatul va fi afisat. Domeniu critic: Domeniul critic este definit de utilizator si nu este introdus in mod implicit. Poate fi folosit de operatori pentru a indica daca valoarea unui parametru este in afara unui domeniu predefinit si este considerata critica. Cand rezultatul este in afara domeniului critic, langa numele parametrului va fi afisata o sageata dubla in sus sau in jos. Rezultatul va fi afisat. Domeniu raportat: Domeniul raportat este definit de utilizator si nu este introdus in mod implicit. Poate fi folosit de operatori pentru a indica daca valoarea unui parametru este in afara unui domeniu predefinit si este considerata critica. Cand rezultatul este in afara domeniului raportat, langa numele parametrului va fi afisata o sageata tripla in sus sau in jos. Rezultatul va fi afisat. Domeniu de masurare: Domeniul de masurare reprezinta domeniul maxim la care se pot fixa limitele domeniului de raportare. Domeniul de masurare corespunde cu ”domeniul de indicare” asa cum este definit in "International vocabulary of basic and general terms in metrology" (VIM). Domeniu afisat: Domeniul afisat pentru un parametru este domeniul in care un parametru poate fi afisat. Cand parametrul estei afara domeniului, in loc de rezultat vor fi afisate 5 puncte.

Cum inlocuiesc dispozitivul de introducere a seringii/capilarului (inlet gasket)?


Pentru a inlocui dispozitivul de introducere a seringii (inlet gasket) urmați pașii de mai jos: •indepartati clapeta pentru capilar, apoi cea pentru seringa si inregistrati actunea in modul Hold. •indepartati vechiul dispozitiv de introducere a seringii prin apucarea lui de laterale si ridicare. •introduceti noul dispozitiv in locasul sau si apasati usor pentru fixare. Reinstalati clapetele indepartate la pasul 1. •apasati Restart.

Care sunt intervalele recomandate de inlocuire pentru consumabilele analizoarelor ABL8xx?


Intervalele de inlocuire sunt orientative. Pentru o medie de 40 de probe pe zi: Inlocuiti membranele electrozilor de Crea A si Crea B la 14 zile Inlocuiti membranele metabolitilor la 1 luna Inlocuiti membranele electrozilor de gaze si electroliti la 3 luni Inlocuiti tubulatura pompelor la 6 luni Inlocuiti ” inlet gasket” la 6 luni Inlocuiti filtrul ventilatorului atunci cand este necesar Inlocuiti electrozii atunci cand este necesar Inlocuiti membrana electrodului de referinta la 1 luna (cu excepția analizoarelor ABL8xx FLEX) ≤40 probe pe zi: pentru analizoare ABL8xx FLEX la 14 zile >40 probe pe zi: pentru analizoare ABL8xx FLEX la 1 saptamana.

De ce mai ramane solutie in flacon cand acesta trebuie inlocuit?


Acest lucru se datoreaza faptului ca in timp, o parte din lichidul din sticla se poate evapora, iar schimband astfel echilibrul ionilor din solutiei. Prin urmare, exista un volum minim de solutie care trebuie lasata in flacon pentru a asigura compozitia solutiei. Flacoanele sunt proiectate astfel incat sa fie asigurat acest volum minim.

Cum pot curata si dezinfecta analizorul ABL800 FLEX?


Curatare. Capace si carcasa exterioara. La curatarea capacelor analizorului si ale carcasei exterioare, folositi apa cu sapun sau un detergent slab. Nu folositi substante de curatat abrazive sau tampoane, substante pe baza de etanol sau detergenti agresivi pentru curatare. Va rugam sa retineti ca am vazut cazuri in care ecranul tactil si afisarea au fost distruse prin utilizarea unei cantitati excesive de lichid. Va rugam sa retineti ca este necesar sa fie doar curatate cu un prosop de hartie sau tifon usor umezit. Dezinfectare. Suprafata. Dezinfectarea suprafetelor exterioare se realizeaza atunci cand este cazul. Frecventa depinde de cerintele locale si de utilizarea analizorului. Inainte de dezinfectare, asigurati-va intotdeauna ca suprafetele analizorului sunt curate si fara reziduuri de sange si / sau lichide. Stergeti suprafetele exterioare ale analizorului si ecranul tactil folosind un prosop de hartie sau tifon umezit cu un dezinfectant. Dezinfectanti de utilizare: • 70 % alcool izopropilic • 70 % etanol • 4 % Diversol BX
Incubator de masa BT37

Care este presiunea maxima pentru gazul furnizat incubatorului?


1.65 bar (24 psi).

Incubatorul este greu?


15.5 kg.

Trebuie sa lasam o distanta intre latura analizorului si alte dispozitive?


Trebuie sa pastrati cel putin 25 mm intre lateralele analizorului si alte dispozitive sau pereti. In partea din spate este necesar un spatiu de 150 mm.

Ce tip de gaz putem folosi?


Incubatorul este construit sa functioneze cu gaze medicale premixate (6% CO2, 5%O2, echilibrate cu N2).

Ce volum de apa trebuie sa am in interiorul flaconului de umidificare?


125 mL de apa distilata sterila.

Este o procedura speciala pentru umplerea flaconului de umidificare?


Umplerea flaconului de umidificare trebuie sa tina cont de folosirea unei tehnici de umplere in mediu aseptic.

Care este debitul normal al gazului furnizat camerelor? Dar debitul de purjare?


Valoarea standard pentru debitul normal este de 30mL/min. Debitul de purjare este de 360mL/min.

La cat timp trebuie schimbat flaconul de umidificare?


Inlocuiti flaconul de umidificare si filtrul la fiecare 4 saptamani.

Incubatorul este furnizat cu un acumulator intern?


Incubatorul BT37 este prevazut cu un acumulator intern conceput sa furnizeze energie incubatorului in cazul intreruperii alimentarii principale cu energie.

Ce perioada putem folosi incubatorul pe acumulator?


In mod normal acumulatorul poate mentine incubatorul perfect funcțional 120 minute.

Dupa ce acumulatorul s-a descarcat, in cat timp se reincarca?


Pana la 24 de ore.

Cate camere are incubatorul?


Incubatorul are 2 camere.

Cum pot curata incubatorul?


Exteriorul incubatorului ar trebui curatat cu o carpa de praf inmuiata in apa sterila sau in alcool izopropilic cu concentratie de 70%. Cuatati gurile de aer din spatele incubatorului folosind o perie mica pentru curatat sticle, curata inmuiata in apa sterila sau in alcool izopropilic cu concentratie 70%. Intotdeauna impingeti peria din interorul camerei incubatorului catre exterior pentru a evita contaminarea interiorului incubatorului.

Care este procedura de curatare a interiorului incubatorului?


Curatare: Inlaturati depunerile grosiere prin stergere cu o carpa de unica folosinta. Aruncati carpa conform procedurilor de siguranta. Pulverizati suprafata cu apa sterila. Permiteti sa se inmoaie timp de 2 minute la temperatura camerei. Indepartati apa cu o carpa care nu lasa scame. Utilizati fasa de bumbac sau betisoare de bumbac acolo unde este necesar pentru a asigura contact cu toate canelurile si colturile suprafetei. Repetati pasii 2, 3 si 4 de inca trei ori. Examinati vizual suprafata pentru a va asigura ca toata murdaria vizibila a fost eliminata. Dezinfectare: Inainte de dezinfectare incubatorul trebuie sa fie curatat conform procedurii de curatare. Pulverizati suprafata incubatorului cu o solutie de 70% alcool izopropilic. Lasati la inmuiat timp de 15 minute la temperatura camerei. Inlaturati dezinfectantul cu o carpa care nu lasa scame. Utilizati fasa de bumbac sau betisoare de bumbac acolo unde este necesar pentru a asigura contact cu toate canelurile si colturile suprafetei. Lasati incubatorul la uscat pana cand toate lichidele reziduuale folosite la curatat s-au evaporat. Avertizare: Inchideti incubatorul si deconectati-l de la alimentarea cu energie electrica inainte de curatare. Permiteti incubatorului sa se usuce inainte de a-l reconecta la reteaua de alimentare cu energie electrica.
Markeri cardiaci

O proba de sange are aceleasi valori pentru BNP si NT-proBNP?


Nu, valorile NT-proBNP sunt mereu de 5 pana la 10 ori mai mari ca valorile BNP.

In cazul in care sunt folosite valori de cut-off corespunzatoare, au BNP si NT-proBNP aceeasi performanta clinica?


Da.

Care este principalul motiv pentru masurarea NT-proBNP?


Reducerea incertitudinii diagnosticului in cazul pacientilor cu insuficienta respiratorie.

O valoare NT-proBNP pozitiva semnifica intotdeauna ca pacientul are insuficienta cardiaca acuta?


Nu, cresteri mici pot fi intalnite si la pacienti cu alte patologii care implica disfunctii ventriculare.

Care este valoarea de cut-off pentru NT-proBNP recomandata oficial de Radiometer?


125 ng/L, dar studii independente au aratat ca 300 ng/L este o valoare de cut-off buna pentru eliminarea insuficientei cardiace. Aceasta valoare de 300ng/L este recomandata de Societatea Europeana de Cardiologie. Mai mult, clientul poate alege sa foloseasca valori de cut-off in functie de varsta pacientului, valori stabilite de PRIDE si ICON.

Valorile NT-proBNP putin marite ar trebui sa ingrijoreze?


Da, indiferent de motiv, aceste valori usor marite sunt asociate cu un prognostic mai rau decat cel in cazul pacientilor cu valori mici de NT-proBNP.

Au insemnatate valorile NT-proBNP in cazul pacientilor cu boli renale?


Da, pacientii cu boli renale si valori NT-proBNP ridicate au un prognostic rau.

Este utila masurarea NT-proBNP in cazul pacientilor cu simptome de discomfort toracic si insuficienta respiratorie?


Da, deoarece va ajuta in clarificarea diagnosticului, in stabilirea gradului de severitate, insa rezultatul trebuie neaparat corelat cu o analiza clinica.

Care este scopul utilizarii testului de NT-proBNP pe analizorul AQT90 FLEX?


Testul de NT-proBNP ajuta in diagnosticarea persoanelor suspectate ca au insuficienta cardiaca congestiva si la determinarea riscului la pacientii cu sindrom coronarian acut si insuficienta cardiaca congestiva.

La ce concentratie de NT-proBNP a testat Radiometer efectul interferentei cu anumite medicamente?


100 ng/L.

Se doreste schimbarea intervalului masurabil al testului NT-proBNP pe analizorul AQT90 Flex astfel incat cea mai scazuta concentratie raportabila sa aiba circa 10% CV. Care va fi cea mai scazuta concentratie raportabila?


73ng/L.

Pe un analizor AQT90 Flex, pentru parametrul NT-proBNP se doreste utilizarea unei valori de cut-off de 125 ng/L. Este recomandata folosirea acestei valori?


Da.

Care este scopul utilizarii pe analizorul AT90 Flex a testului de Troponina I?


Sa ajute la diagnosticul infarctului miocardic, la determinarea riscului pacientilor cu sindroame coronariene acute in functie de riscul relativ de deces.

Care este percentila 99 pentru testul de Troponina I pe analizorul AQT90 FLEX?


0.023 ug/L.

Ce dispozitive de colectare a sangelui se pot folosi pe analizorul AQT90 FLEX pentru verificarea troponinei?


Dispozitive cu EDTA si litiu-heparina in care se colecteaza sange integral sau plasma.

Este suficient un rezultat pozitiv de troponina pentru a decide daca pacientul are miocardul deteriorat?


Da.

Un client se plange ca timpul de asteptare pentru rezultatele de troponina din laborator este mai mare, dar laboratorul ofera rezultate de troponina inalt sensibila recomandate de indrumarul ESC. Care sunt consecintele utilizarii unui test mai rapid, dar mai putin sensibil in UPU, precum cel de pe AQT90 FLEX?


Cativa pacienti cu infarct miocardic care se prezinta la scurt timp dupa aparitia durerilor in piept vor fi diagnosticati corect dupa un timp mai indelungat cu cateva ore.

Astazi exista o singura definitie oficiala pentru un test de troponina de inalta sensitivitate (hs = high sensitivity). Care este aceasta?


Un test de troponina de inalta sensitivitate presupune un CV de 10% la percentila 99.

Fred Apple, PhD, ocupand pozitia de Director Medical al Laboratoarelor Clinice la Hennepin County Medical Center si cea de Profesor de Medicina si Patologie de Laborator la Universitatea din Minnesota, School of Medicine, membru al Biochemistry Subcommittee of the Joint European Society of Cardiology/American College of Cardiology Foundation/American Heart Association/World Heart Federation Task Force for the Definition of Myocardial Infarction, a fost co-autor al unei lucrari despre definirea impreciziei acceptabile pentru testele de cTn pentru uz in cazuri clinice. Considera doctorul Apple ca este de ajuns ca testele cu un CV de maxim 10% la percentila 99 sa fie considerate "hs" - "high sensitivity", inalta sensitivitate?


Nu, el considera ca este deasemenea necesar ca ele sa masoare troponina la minim 50% din indivizii sanatosi.

Care este cea mai recenta tendinta in definitia "hs"?


Criteriile "hs" declarate de producatori ar trebui sa fie observate si in utilizarea clinica de rutina.

Cum sunt majoritatea testelor contemporane de troponina, conform definitiei doctorului Apple?


Ele pot fi folosite si clinic.

Cum sunt testele de troponina de pe analizorul AQT90 FLEX?


Sunt teste contemporane utilizabile clinic, conform definitiei date de dr. Apple.

Raporteaza producatorii %CV-ul mereu in acelasi fel?


Nu, unii nu iau in considerare variatiile intre loturi si intre instrumente.

Care este principalul avantaj al testelor de troponina "hs"?


Accelereaza procesul de introducere si excludere a posibilitatii infarctului miocardic la pacientii care sosesc la UPU la scurt timp dupa instalarea simptomelor.

O pacienta poate fi considerata gravida daca rezultatul ßhCG este deasupra limitei de referinta?


Interpretarea că hCG <5 UI / L este considerat negativ pentru sarcina, si hCG> 25 UI / L este considerat pozitiv pentru sarcina este în concordanta cu orientarile generale, inclusiv cele din Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics (Burtis CA, Ashwood ER, Bruns dE (editori): TIETZ Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, editia a 4-a, Elsevier Saunders, St. Louis, 2006: 2160). Acest lucru este, de asemenea, disponibil pe site-ul American Pregnancy Association’s (APA): www.americanpregnancy.org/duringpregnancy/hcglevels.html. Orientarile generale definesc ca, atunci cand rezultatele limita sunt intalnite (~ peste 5 UI / L și sub 25 UI / L), probele pacientilor ar trebui sa fie din nou recoltate după 48 de ore. (Acest lucru se datorează faptului ca, in faza de inceput a sarcinii, nivelurile cresc rapid si după 48 de ore ar trebui sa fie vazuta o creștere mare daca femeia este însarcinata). In plus, ca intotdeauna, rezultatele clinice de biochimie trebuie sa fie interpretate in contextul clinic.

Poate fi folosit testul de ßhCG ca un marker tumoral?


Nu! Motivul pentru aceasta este faptul că criteriile de proiectare de teste hCG pentru detectarea si monitorizarea cancerului difera de cele necesare pentru teste de sarcina. Pentru aplicatii de cancer anticorpii utilizati trebuie să fie capabili sa detecteze forme modificate diverse de hCG cu afinitate egala. Daca testul AQT a fost folosit ca un marker al cancerului am avea un risc ridicat de rezultate fals negative la pacientii cu cancer.

Daca rulati ambele teste, de TnI si TnT pe aceeasi proba de sange ele vor furniza intotdeauna acelasi rezultat clinic – aceasta inseamna amandoua deasupra valorii de cut-off sau amandoua sub aceasta valoare?


Nu. TnI si TnT sunt doua teste diferite si ele vor arata aceleasi discrepante clinice care sunt intotdeauna vazute atunci cand sunt comparate diferite teste de troponina. Din punct de vedere fiziologic concentratiile de molecule diferite ale TnI si TnT nu vor atinge valoarea de cut-off în acelasi timp. Diagnosticarea infarctului miocardic este bazata pe o serii de masuratori si cand seriile de masuratori sunt comparate orice discrepanta va fi minimizata.

De ce a ales Radiometer a adauga o determinare automata a hematocritului si ajustare in functie de acesta la analizorul AQT90 FLEX?


Parametrii pe care ii masuram sunt prezenti in faza de plasma a unei probe de sange integral. Cantitatea de faza de plasma in proba aspirata este dependenta de valoarea hematocritului. In cazul in care o valoare a hematocritului implicit este utilizata pentru pacientii cu valori ale hematocritului in afara intervalului de referinta se vor obtine rezultate care se abat prea mult de la rezultatul "adevarat". Masuram hematocritul automat pentru a fi in masura sa oferim rezultate corecte pentru toti pacientii, inclusiv cei cu valori anormale ale hematocritului, fara a fi nevoie de determinarea hematocritului pe un instrument separat. Adaugarea unei determinari automate a hematocritului si ajustarea in continuare imbunatateste oportunitatea utilizarii analizorului AQT90 FLEX ca analizor de “point of care”.

De ce Radiometer se refera la upgrade-ul de bi-Hct ca fiind o "determinare automata a hematocritului si ajustare? "


Deoarece hematocritul este determinat automat in timpul procesarii probei si deoarece concentratia reala de plasma se calculeaza folosind concentratia bruta masurata de instrument si valoarea hematocritului.

Cum functioneaza modulul de bi-Hct?


Modulul de bi-HCT masoara pe excesul de sange imediat dupa eliberarea de sange de proba intro cupița de testare. Modulul de bi-Hct este format din doi electrozi de titan si o placuta electronica, toate situate în blocul de deseuri. Modulul masoara conductivitatea sangelui atat la un nivel ridicat, cat si la un nivel scazut de frecventa. Placa electronica transfera valoarea conductantei catre procesorul analizorului, care transforma valoarea intro masuratoare a hematocritului. Analizorul foloseste apoi aceasta masuratoare a hematocritului pentru a calcula proportia de plasma din esantion.

Cum poate determina analizorul AQT90 FLEX un factor de corectie pentru hematocrit la probe de plasma?


In cazul unei probe de plasma sau probe cu o valoare a hematocritului sub 15%, analizorul va utiliza valoarea de ”0%” la corecția automata de hematocrit. Toti senzorii, inclusiv senzorul de bi-Hct sunt ajustați sa masoare intre anumite limite de masura specifice. Pentru senzorul de bi-Hct, valoarea de jos a limitei de măsura a fost aleasa sa fie 15% datorita faptului ca, din punct de vedere clinic, este foarte putin probabil ca un pacient in viata sa aiba o valoare a hematocritului sub 15%.

Analizorul AQT90 FLEX determina hematocritul/esantion sau hematocritul/test?


Analizorul AQT90 FLEX determina hematocritul/test.

Masuatoarea de hematocrit are vreo influenta in durata de timp necesara unei analize?


Nu. Masuratoarea se face in paralel cu procesul de masurare aflat în lucru si nu adauga timp aditional.

Masuratoarea de hematocrit are vreo influenta în volumul necesar de proba de analizat?


Nu. Masurarea hematocritului are loc pe sangele in exces si de aceea ea nu modifica necesarul de volum de sange de analizat pentru oricare test.

Cum este calibrat senzorul de hematocrit din modulul de bi-Hct? Cine face aceasta calibrare? Cat de des se face aceasta calibrare?


Senzorul de hematocrit din modulul de bi-Hct este calibrat în timpul instalarii cu solutia tampon din Pachetul de Solutii (Reagent Pack). Acest proces de calibrare se bazeaza pe validarea unei proceduri care folosește o valoare cunoscuta a conductivitatii solutei tampon din Pachetul de Solutii. Celula de masurare a conductivitatii din cadrul modulului de bi-Hct este verificata ca parte a procesului de verificare a analizorului de fiecare data cand analizorul efectueaza o masurare a hematocritului. Dupa instalare, nici utilizatorul și nici reprezentantul de service nu sunt nevoiti sa efectueze o calibrare pentru modulul de bi-Hct.

Este necesar ca utilizatorii sa efectueze Control de Calitate pentru senzorul de hematocrit?


Nu. In timpul instalarii upgrade-ului pentru hematocrit la un analizor AQT90 FLEX, reprezentantii de service au folosit un Control Lichid (927-068) pentru a asigura calibrarea și functionarea corespunzatoare a modulului incorporat de bi-Hct.

Modulul de bi-Hct este folosit in timpul calibrarii unui test?


Nu. Nu se face nicio determinare a hematocritului in niciun moment al calibrarii unui test, de aceea modulul de bi-Hct nu este activat de acest proces.

Modulul de bi-Hct detecteaza cheaguri sau bule in proba?


Nu. Eficienta modulului este validata doar pentru detectarea conductivitatii in lichide. Daca ar exista bule sau cheaguri in lichid in timpul determinarii conductivitatii, este in prezent necunoscut ce efect are acest lucru asupra determinarii finale.

Ce reprezinta domeniul de masurare a modulului de bi-Hct si cum face modulul ajustări la probe cu valori ale hematocritului in afara domeniului?


Domeniul de masurare al modulului de bi-Hct este intre 15% si 62%. Pentru valori ale hematocritului sub 15%, analizorul va utiliza o valoare de „0 %” la corectia automats a hematocritului. Analizorul va considera ca valori ale hematocritului mai mari de 62% sunt peste limita specificata de masurare si va afisa codul de eroare 1223: „Determinarea hematocritului arata ca proba nu poate fi corect determinata” si nu va furniza niciun rezultat. In cazul in care utilizatorul intalneste codul de eroare 1223 la o proba de sange integral si doreste in continuare sa utilizeze analizorul AQT90 FLEX pentru a efectua analize pe acea proba, utilizatorul ar trebui sa centrifugheze proba si sa aspire faza de plasma a probei pe instrument.

Este posibila folosirea pentru stabilirea unui diagnostic a valorii de hematocrit determinata pe un analizor AQT90 FLEX?


Nu. Determinarea bi-Hct este o unealtă pentru a fi capabil sa masoare concentratia corecta de plasma cand se masoara o proba de sange integral.

Cum ati validat metoda de determinare a hematocritului pe analizorul AQT90 FLEX?


Echipa a validat performanta modulului de bi-Hct prin compararea valorilor calculate ale modulului cu valorile obtinute din probele corespunzatoare, centrifugate. Cele mai multe laboratoare considerare metoda de centrifugare ca fiind „standardul de aur" în determinarea concentratiei hematocritului.

Ce efect are anticoagulantul folosit (heparina cu Li, EDTA sau Citrat) in determinarea hematocritului pe AQT90 FLEX?


Anticoagulantul folosit pe AQT90 FLEX nu are niciun efect in determinarea hematocritului pe modulul de bi-Hct.

Cat de des trebuie sa efectueze utilizatorii ”Curatare Sistem”?


Radiometer recomanda cu tarie utilizatorilor ca la fiecare 200 de teste sa efectueze o curatare a sistemului pentru a reduce la minim pentru riscul de acumulare de proteine sau materie pe electrozii modulului bi-Hct. Soft-ul poate avertiza utilizatorul cand este timpul de a efectua o curatare a sistemului.

Cat dureaza o curatare a sistemului?


O curatare a sistemului dureaza 6min si 30 sec. In timpul acestei curatari nu se pot face teste. Dar o proba se poate aseza in modulul de introducere probe si poate incepe automat odata ce curatarea sistemului s-a incheiat.

Utilizatorii pot regla cand sa fie avertizati de analizor pentru a efectua Curatarea Sistemului?


Da. Incepand cu versiunea de soft 8.3 utilizatorii pot introduce o ”Limita de Avertizare” care va schimba lumina semaforului in galben atunci cand analizorul va ajunge la un numar specificat de teste de la ultima curatare a sistemului. Incepand cu aceeasi versiune de soft utilizatorii pot introduce o ”Limita Critica” care va schimba culoarea semaforului in rosu si impiedica efectuarea de masuratori.

Este obligatoriu pentru utilizatori efectuarea procedurii de Curatare Sistem?


Da. Ca proprietate standard analizorul va fi blocat dupa 220 de teste si nu poate fi deblocat decat prin efectuarea unei proceduri de Curatare Sistem.

Curatarea Sistemului foloseste solutie din Pachetul de Solutii?


Da. Curatarea Sistemului consuma o cantitate de solutie din Pachetul de Solutii egala cu cea folosita la efectuarea unui test nediluat.

Care sunt conditiile de logistica si depozitare pentru consumabilele folosite la procedura de Curatare Sistem?


Tuburile de Clening Solution (905-843) trebuie transportate și depozitate între 2-8˚C. La ieșirea din producție tuburile au o durată de viață pe raft de 12 luni.
Spirometrie

Care este durata de lucru a spirometrului, folosind numai bateriile?


Spirometrele pot lucra 8 ore fara intrerupere, fara a se recurge la reincarcarea bateriilor.

Care sunt principalii competitori ai MIR?


Micromedical, Cosmed, NDD, SUI, Piston, Eymasa

Cat de des este necesara calibrarea spirometrelor?


Spirometrele MIR sunt prevazute cu turbine cu raze infrarosii care nu necesita calibrare! Puteti solicita verificarea calibrarii, dar nu mai devreme de o data la 3 luni.

Cate spirometrii pot fi memorate de Spirolab / Spirolab II?


Pana la 1500 teste.

Cate teste pot fi memorate de Spirobank / Spirobank G?


Spirobank / Spirobank G poate memora pana la 750 teste.

Cate teste presetate sunt incluse in protocolul cu Metacholina?


Pana la 70 de teste presetate.

Cate teste se pot vizualiza simultan in urma efectuarii unei spirometrii?


Spirometrele MIR prezinta o facilitate unica de vizualizare a pana la 8 teste simultan! Se memoreaza cele mai bune 3 teste!

Ce imprimanta folosesc spirometrele MIR Spirolab?


Spirolab dispune de o imprimanta termica incorporata, mai silentioasa si mult mai rapida decat cele ale competitorilor.

Cum se poate monitoriza si saturatia de oxigen din sange (SPO2)?


Achizitionand un Spirodoc sau Spirotel cu optiune SPO2!

Ce inseamna mesajul “KEY PRESSED: 225”, de exemplu? Nu mai pot folosi spirometrul?


In this case there is a short circuit to remove on the keyboard in correspondence of the key ( in this case the ”MENU” key). The problem could be on the keyboard and/or on the electronic keyboard PCB.

Imprimanta nu tipareste. Ce pot face?


Asigurati-va ca folositi hartia termica potrivita (112mm latime).

Spirometrul nu masoara. Ce pot face?


Verificati rotirea libera a palelor turbinei. verificati cablul de legatura dintre miniflowmeter si spirometru.

Care este procedura de curatare a turbinei reutilizabile?


Pentru a curata o turbina reutilizabila, pentru inceput scoateti turbina prin rasucire in sensul invers al acelor de ceasornic si apasare usoara. Poate fi de folos să se impinga usor de dedesubt cu ajutorul unui deget. Imersati turbina intrun lichid de sterilizare la rece si miscati turbina in lichid pentru inlaturarea oricaror impuritati care pot fi in interiorul ei. Lasati turbina in lichid atata timp cat recomanda producatorul solutiei de curatare (cel putin 20 minute). Clatiti turbina prin imersare in apa curata (nu apa calda). Inlaturați excesul de apa si lasati turbina la uscat in pozitie verticala. Odata ce turbina a fost curatata reamplasati-o in locasul ei folosind instructiunile de fixare in locas simbolizate pe carcasa de plastic.

Cum pot verifica daca turbina reutilizabila functioneaza corect?


Pentru a ne asigura ca turbina functioneaza corect inainte de a o inlocui este bine sa facem o verificare vizuala a palelor ei. Tinand turbina in pozitie orizontala si miscand-o de la stanga la dreapta si invers, palele ei trebuie sa se roteasca liber. Altfel, masuratoarea corecta nu mai este garantata si turbina trebuie inlocuita.

Cate tipuri de turbine pot fi folosite la Spirolab III?


Sunt 2 tipuri de turbina folosite la Spirolab III: de unica folosinta si reutilizabile.

Este necesara curatarea turbinei dupa fiecare pacient?


Da. Pentru a evita contaminarea de la un pacient la altul turbina reutilizabila trebuie curatata dupa fiecare pacient.

Pot folosi turbina de unica folosinta pentru mai multi pacienti?


Nu. Asa cum numele o indica, turbina de unica folosinta poate fi folosita pentru un singur pacient.

De ce nu pot folosi turbina de unica folosinta pentru mai multi pacienti?


Daca efectuati testul de spirometrie cu o turbina de unica folosinta este important sa folositi o turbina noua pentru fiecare pacient. Caracteristicile, acuratetea si igiena turbinei de unica folosinta pot fi garantate doar daca aceasta a fost conservata in pachetul original sigilat.

Pot salva baza de date de pacienti din Spirolab III?


Da, baza de date de pacienti se poate salva prin intermediul soft-ului WinSpiro Pro in orice tip de calculator, care permite instalarea si utilizarea acestui program.


slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL