Se incarca...

Proiect Spitalul Clinic Coltea

Incinta Camera Curata si Sistem Ventilatie Sectie Hematologie, Compartiment Transplant Celule Stem HematopoieticeGeneralitati

Camera curata este un mediu cu un nivel scazut de factori poluanti in care se pot desfasura activitati sub norme de siguranta prestabilite si atent controlate - nivelul de contaminare este in totalitate supravegheat. Intr-o camera curata aerul este filtrat permanent pentru a indeparta particulele si impuritatile care pot dauna activitatii din domeniul specific.
Camera curata este o incapere in care concentratia de particule din aer este controlata si care este construita si utilizata in asa fel incat introducerea, generarea si retentia de particule sa fie minima iar parametrii relevanti (temperatura, umiditatea, presiunea, viteza) sunt de asemenea controlati conform standardelor nationale si internationale (Europa – ISO 14644 si ISO 14698).
Amenajarea camerelor curate se realizeaza cu o furnitura special create pentru acest tip de camere care permite modularea acestora, asigura o etanseitate perfecta si o posibilitate de intretinere si curatare ridicate.


Descriere tehnica

a) tema proiectare si executie, corp B1, et. 1:

1. Primele 6 incaperi dinspre corpul N devin “sectie grefa transplant celule stem, sectie hematologie”, se transforma in incaperi cu statut special de camere curate conform standardului ISO 14644, si se structureaza dupa cum urmeaza:

• hol acces – vestiar (standard ISO 9)
• birou medici (standard ISO 8)
• camera sterilizare (standard ISO 8)

• salon pacienti, pre/post transplant (standard ISO 8) cu urmatoarele dotari: console cu prize oxigen, aer steril, vacuum, monitoare, prize electrice pentru pat, infuzomate si seringi automate; suport de sustinere pentru monitor + prize cablu TV, retea, telefon, sistem transmitere informatii de la monitoare la consola centrala din camera asistentelor, sistem comunicare interna cu camera asistentelor;
• camera asistentelor (standard ISO 8) cu urmatoarele dotari: consola centrala de urmarire a monitoarelor pacientilor; prize de retea pentru conexiune la reteaua spitalului, internet; prize telefon, fax; priza cablu tv; sistem comunicare cu pacientii (sistem de alerta, chemare a asistentelor);
• camera de preparare a solutiilor perfuzabile (standard ISO 8), cu urmatoarele dotari: hota chimica (debit 485 m3/h, consum 0,65 kw);
• camera pacienti X 2 (standard ISO 7), cu urmatoarele dotari: console cu prize pentru oxigen, aer steril, vaccum, monitoare; prize electrice pentru pat, infuzomate si seringi automate; suport de sustinere pentru monitor, infuzomate, injectomate + prize cablu TV, retea, telefon, sistem transmitere informatii de la monitoare la consola centrala din camera asistentelor, sistem comunicare interna cu camera asistentelor;
• sas trecere/vestiar (standard ISO 7): la trecerea inspre camerele pacientilor se prezinta o incapere tampon cu rol de vestiar suplimentar ce urmeaza a se dota cu dulapuri pentru echipamentul de protectie;
• cele 3 incaperi ale pacientilor + camera asistentelor vor fi dotate cu grupuri sanitare individuale cu urmatoarele obiecte sanitare: chiuveta, dus, vas toaleta; chiuvetele si dusurile vor fi dotate cu un circuit de apa separat, circuit care va functiona prin intermediul unei statii speciale de purificare tip NORIT;
• hol/vestiar (standard ISO 9) - accesul general in zona camerelor curate se va face dinspre corpul N, printr-un hol tampon cu rol de vestiar atat pentru personal, cat si pentru pacienti;
 
2. Se realizeaza conectarea sistemului HVAC aferent camerelor curate la sistemul BMS al spitalului (Building Managememt System – sistem de comanda si control pentru mediul unei cladiri);
 
3. Se realizeaza dotarea camerelor VIP de la etajul 1 corp B1 si a tuturor incaperilor de la parterul corpului B1 cu sistem de ventilatie cu ventiloconvectoare.
 

b) solutie tehnica

Arhitectura:

Realizarea camerelor curate consta in placarea peretilor existenti din gips carton cu folii de oțel galvanizat cu grosimea de 0,8 mm in benzi verticale de 1200 mm latime vopsite electrostatic in culori RAL. Foliile de otel se monteaza cu banda autoadeziva, respectiv poliuretan adeziv.
Toate imbinarile sunt acoperite/sigilate cu silicon. Conectarea cu pardoseala se face prin cavete. Sistemul de distributie HVAC este plasat deasupra tavanului fals. Deschiderile pentru panourile de control sunt taiate in partitiile de constructie. Toate conexiunile sunt acoperite/sigilate cu silicon in culorare RAL corespunzatoare.
Plafonul tehnic se realizeaza la cota +2750 mm fata de pardoseala din panouri (casete) standard cu dimensiunea de 1200x600 mm, sustinute de un sistem de ancorare realizat din profile speciale. In plafon sunt intergrate lampile specifice cu dimensiunea de 1200x600 mm, prelungitoarele de filtrare si vid si/sau unitatile de flux laminar. Legatura dintre tavan si pereti se face prin cavete. Pentru asigurarea iluminatului natural in dreptul ferestrelor existente ale cladirii se integreaza in peretii de gips-carton vitraje (panouri fereastra) prevazute cu jaluzele integrate.


HVAC (Instalatii de ventilatie si climatizare - camere curate)

Sistemul instalatiei de ventilare si climatizare este compus din:

1. Centrala pentru Tratare Aer cu urmatoarele module:

- camera preluare aer, cu rama jaluzele opuse actionate cu servomotor ;
- modul filtrare grosiera EU 5;
- modul recuperator de caldura cu agent intermediar (aer/solutie glicolica);
- modul incalzire aer – rezistenta electrica in 3 trepte de putere;
- modul de racire/incalzire – in detenta directa, agent intermediar freon ecologic R410A.
- modul ventilator centrifugal de introducere aer;

- atenuator de zgomot – montat după ventilator, are rolul de a reduce nivelul presiunii acustice in circuitul de tubulaturi
- modulul de filtre fine EU7 ridica clasa de filtrare a aerului, conducand la protectia filtrelor finale EU14 din camerele tehnice.
- modul de filtre fine EU7, ce permit retinerea eventualelor particule din spatiul tehnic - pe circuitul de evacuare;
- modul recuperator de caldura cu agent intermediar (aer/solutie glicolica) - pe circuitul de evacuare;
- modulul ventilator centrifugal de evacuare aer ester cu turatie variabila si permite mentinerea constanta a presiunii in cadrul sistemului - pe circuitul de evacuare;
2. Grupul compresor/ condensator, cu agent de racire/ incalzire a fost realizat din 2 unitati independente. Pe perioada de iarna unul dintre acestea lucreaza in paralel cu celelalte doua surse de producere a energiei termice (recuperatorul de caldura si bateria electrica de incalzire). Pe perioada de vara, cele doua unitati (module) lucreaza in paralel producand energia necesara la nivelul vaporizatorului din centrala de tratare aer.
3. Tabloul de comanda si automatizare care a fost conectat la sistemul BMS al Spitalului Clinic Coltea a fost proiectat sa piloteze intregul sistem de climatizare/ ventilare; acesta are in componenta sa atat programul digital cat si toate elementele de reglare in camp, servomotoare, valve solenoidale, presostate diferentiale, senzori de protectie antiinghet, senzori si alarme pentru defecte.
4. Ventilatorul de evacuare aferent “Grupurilor sanitare” s-a montat in spatiul tehnic situat peste etajul 1. Functionarea acestuia este pilotata de catre Tabloul de comanda si automatizare al Centralei de Tratare Aer, asftel incat treptele de presiune impuse sa se mentina permanent constante. Pe circuitul de evacuare s-a montat o clapeta antiretur si grila cu palete gravitationale.
5. Ventilatorul de evacuare aer aferent spatiului sterilizare, SAS si Camera Preparare Solutii s-a montat ca si celelalte instalatii in spatiul Tehnic de peste etajul 1. Si acest ventilator se piloteaza de catre Tabloul de comandă si automatizare al centralei de tratare aer, din aceleasi considerente de mentinere a unei presiuni in trepte (functie de clasele de curatenie impuse ISO7, ISO 8 și ISO 9).
6. Sistemul de distributie aer s-a realizat din canale si piese speciale din ALP (aluminiu poliizocianurat ignifugat dublu placat cu folie din aluminiu) cu suprafata lisa la interior si gofrat la exterior. Grosimea sandwichului este de 20 mm.
7. Sistemul de filtrare si difuzie a aerului s-a realizat prin intermediul unor echipamente compacte. Acestea au in structura lor cutia etansa de montare filtru, filtru HEPA H14, difuzorul si clapeta de reglare debit de aer. Cutia etansa este realizata din tabla de otel lacuita, cu stut circular de racord si priza de masurare a diferentei de presiune de pe filtrul final.
Filtrele HEPA H14 au fost montate etans in cadrul cutiilor prin sisteme de fixare si rigidizare cu coliere de strangere. Clapeta de reglare a debitului de aer permite realizarea echilibrului de presiune in interiorul fiecarei camere in parte. Difuzorul de aer este de tip TURBIONAL si a fost montat la fata plafonului fals.

 

HVAC (Instalatii de ventilitie si climatizare - spatii aferente camerelor curate)

Cladirea este prevazuta cu un sistem de climatizare in detenta directa, cu debitul de freon variabil. Acesta este alcatuit din unitati interioare de tip caseta si necarcasate (de tip “duct”), un modul de doua unitati exterioare, sisteme de ramificatie si tevi de distributie a freonului care vor face legatura intre unitatile interioare si exterioare. Unitatile de tip “duct” sunt amplasate la nivelul plafonului fals din fiecare camera deservita si sunt conectate la cate doua grile de introducere, respectiv o grilă de evacuare/recirculare aer. Sistemul de climatizare ales pentru spatiile aferente camerelor curate este dimensionat pentru a asigura parametrii climatici pe perioada de vara, prin recircularea aerului (fara aport de aer proaspat), insa el functioneaza si pe perioada de iarna ca o sursa suplimentara de caldura in cazul unor avarii ce pot aparea la instalatia de incalzire cu corpuri statice existenta.

 

Console de perete & Gaze medicale

Consolele de perete sunt amplasate astfel incat accesul la unitatile terminale pentru cuplarea accesoriilor sa se poata face usor, iar cablurile electrice sa nu impiedice miscarea personalului medical sau a aparaturii medicale in jurul patului pacientului. Consolele au fost prevazute cu sisteme de iluminare directa (aproximativ 200 lx pentru fiecare pacient) si indirecta (lampa fluorescenta de 36 W). Pentru monitorizarea presiunilor din instalatiile de gaze medicale si pentru alarmarea in cazul in care acestea nu se afla in parametrii s-a prevazut un tablou ce permite inchiderea totala a alimentarii cu fluide medicale in aval, in caz de urgente sau de interventii service. Intreaga instalatie de gaze medicale a fost realizata din tevi de distributie din cupru medical care sunt testate si obturate la capete conform standardului SR EN 13348. De asemenea, ele sunt marcate cu EN 13348 si cu marcajul european CE.


Filtrare apa ultrapura

A fost instalat un sitem complex de filtrare microbiana bazat pe tehnologia membranelor de ultrafiltrare care sa asigure eliminarea agentilor patogeni din apa potabila. Sistemul de filtrare este configurat astfel: pe de o parte, filtru pretratament pentru retinerea particulelor mai mari de 50 microni din apa de alimentare (unitate centrala) si pe de alta parte, modul duplex de ultrafiltrare care sa asigure alimentarea cu apa microbiologic pura pentru fiecare spalator/spalatoare si fiecare dintre dusuri.

d) implementare / durata

Intreaga lucrare, incepand cu realizarea proiectului, continuand cu producerea componentelor si terminand cu instalarea echipamentelor si a tuturor componentelor este realizata in deplina conformitate cu cerintele beneficiarului - Spitalul Clinic Coltea. Durata de executie totala a lucrarii a fost de extrem de scurta, punerea in functiune a sistemului “incinta camera curata si sistem ventilatie sectie hematologie, compartiment transplant celule stem hematopoietice” realizandu-se in numai 90 de zile de la data contractarii.


Validare / Calificare

Validarea / Calificarea / Certificarea este o activitate indispensabila viitoarei desfasurari a activitatii pentru care a fost proiectata camera curata si are rolul certificarii conditiior de lucru si echipamentelor potrivit normelor in vigoare. In functie de specificul activitatilor ce urmeaza a se desfasura in camera curata, validarea trebuie facuta sau nu conform cu standardele GMP (Good Manufacturing Practice). GMP este un termen recunoscut la nivel mondial ce defineste controlul si managementul de fabricatie si de control al calitatii de testare a produselor alimentare, produselor farmaceutice si dispozitivelor medicale.
Calificarea este o operatie prin care se demonstreaza ca un echipament functioneaza corect si conduce in mod real la rezultatele asteptate, iar validarea demonstreaza ca orice procedura, proces, echipament, material, activitate sau sistem conduce in mod real la rezultatele prestabilite in concordanta cu principiile de buna practica.
In cadrul lucrarii “incinta camera curata si sistem ventilatie sectie hematologie, compartiment transplant celule stem hematopoietice” s-a realizat validarea completa de proiect, incluzand calificarea de proiect, calificarea instalarii, calificarea functionarii, calificarea performantelor si calificarea software.


Poze lucrare finita

 

Citeste mai mult
Pagini: 1
slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL