Se incarca...

Proiect Medicover

AMENAJARE SPITAL MEDICOVER TIP ODDSIncinte tip „camere curate” cu destinatia sali operatii si spatii anexe

Obiectul lucrarii

Prezenta documentatie are ca obiect stabilirea solutiilor tehnice si conditiile de amenajare a unor incinte curate aferente investitiei: „Amenajare spital Medicover tip ODDS” cu destinatia Sali operatii si spatii anexe”

Prezentul proiect de specialitate se refera la:

•realizarea unor incinte tip “camera curata” cu destinatia sali de operatii pentru chirurgie: generala, obstetrica/ginecologie si ortopedie, precum si a spatiilor anexe specifice acestora;
-executarea instalatiilor de climatizare pentru asigurarea parametrilor de microclimat specific acestor incinte.
Imobilul gazda al obiectul investitiei este o caldire noua cu S+P+5E. In subsolul, parterul si cele cinci etaje ale imobilului sunt amenajate spatii specifice unui spital tip ODDS. Pe terasa circulabila a imobilului vor fi amplasate cinci agregate de climatizare care furnizeaza aer tratat pentru incintele tip „camera curata” si spatiile curate adiacente acestora, respectiv unor incinte situate la etajul 3 si 4 al imobilului.
La nivelului etajului 5 al imobilului se vor amenaja urmatoarele incinte cu atmosfera controlata, tip “camera curata”:

•E 5.24 - Sala operatii chirurgie generala (OT1);
•E 5.25 - Coridor steril;
•E 5.26 - Sala operatii obstretica/ginecologie (OT2);
•E 5.27 - Spalator (pt.OT2);
•E 5.28 - Curatare instrumente;
•E 5.29 - Depozit curate;
•E 5.30 - Sterilizare instrumente;
•E 5.31 - Depozit curate;
•E 5.32 - Sala operatii ortopedie (OT3);
•E 5.33 - Depozit curate;
•E 5.34 - Spalator (pt.OT1 si OT2);
•E 5.30’- SAS lift.

Constructia gazda pentru camerele curate, cu destinatia „sali operatii si incinte anexe”, este realizata din stalpi, cadre si plansee din beton armat; compartimentarile fiind executate din gipscarton pe structura metalica, placate cu doua placi de gipscarton de 12,5 mm - normal, rezistent la umiditate sau la actiunea focului in functie de destinatia si gradul de rezistenta la foc al compartimentului.
Grosimea peretilor de compartimentare este de 15 cm. Elementele vitrate de inchidere exterioara ale constructiei gazda sunt executate din profile PVC si geamuri termopan de 20 mm grosime.

Categoria de importanta a obiectului investitiei este: C.

In conformitate cu prevederile Legii 10-95, solutiile tehnice adoptate au respectat cerintele:

• rezistenta si stabilitatea cladirilor;
• siguranta la foc;
• siguranta in exploatare;
• izolatie termica, hidrofuga si economie de energie;
• atenuarea si protectia la zgomot;
• igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului;

Solutia proiectului

Criteriile de igiena si asepsie au fost determinante in alegerea solutiilor functionale si tehnologice pentru realizarea incintelor tip „camera curata” aferente investitiei: „Amenajare spital Medicover tip ODDS” cu destinatia Sali operatii si spatii anexe”.
In conformitate cu prevederile cap.III.2.1.4. din „Normativ privind proiectarea si verificarea constructiilor spitalicesti si a instalatiilor aferente acestora”, principiile utilizate in alcatuirea spatiilor si structurarea compartimentelor functionale, specific unitatilor spitalicesti, sunt: segregarea spatiilor medicale dupa riscul de contaminare acceptat (septice, aseptice, sterile); diferentierea circuitelor (medicale/nemedicale, septice/aseptice, deschise/inchise etc); interpunerea de bariere – filtre de control si igienizare la trecerile intre zone cu potential diferit de contaminare; utilizarea de echipamente si instalatii speciale pentru tratarea, curatirea, dezinfectarea, sterilizarea tuturor componentelor mediului ambiental spitalicesc care pot constitui suport de transmitere a infectiilor (aer, apa, efluenti, persoane, alimente, produse farmaceutice, instrumente, lenjerie etc.).
Solutia propusa, pentru indeplinirea cerintelor de igiena si asepsie, se refera la montarea unor incinte curate realizate in sistemul “casa in casa”. Camerele curate (Clean Rooms) sunt utilaje complexe alcatuite din incintele propriu-zise si instalatiile de climatizare aferente.
Elementele constructive caracteristice incintelor curate (pardoseala, peretii, tavanele) trebuie sa aiba suprafata neteda, lavabila, neabsorbanta, rezistenta la actiunea agentilor dezinfectanti, iar imbinarile dintre pereti si podea trebuie sa fie concave, rotunjite.
Tratarea aerului vehiculat in incintele curate va fi realizata in agregatele de climatizare cu functionare in exterior, amplasate pe terasa imobilului. Regimul de functionare recomandat: continuu.
Mentinerea criteriilor de igiena si asepsie presupun consumuri energetice ridicate. Preocuparea legata de reducerea consumurilor energetice s-a materializat prin reducerea la minimum recomandat, a vitezelor de vehiculare a aerului in incinte si montarea unor sisteme de automatizare care sa realizeze reducerea semnificativa a debitelor de aer vehiculate in perioadele in care incintele nu sunt ocupate.


Elementele componente ale incintelor curate

Elementele componente ale camerelor curate

Pereti camere curate (tip SB05 Plasteurope)

Criteriile avute in vedere la alegerea tipului de pereti au fost: etansarea, rezistenta suprafetei la agentii de curatire si decontaminare, gradul de prefabricare, capacitatea de intregrare a echipamentelor, finisarea la standarde ridicate.

Caracteristici panouri:

Dimensionale: latimi 400-1200 mm (standard 1200 mm); inaltimi pana la 6000 mm (pentru incintele avute in vedere – 2700 mm, inclusiv profilul suport); grosime 50 mm. Termo si fonoizolatie: poliuretan injectat cu ρ=40 kg/m³; conductivitatea termica de calcul λ=0,023 W/m°C; clasa de rezistenta la actiunea focului B-s2,d0; greutatea 12,90 kg/m². Material: tb.ol galvanizata Z225, gr.strat Zn 0,6 mm cf.Standard NF EN10-147; grunduita cu primer gr.5-8 μm, finisare lac poliester gr.25 μm cf.Standarad NF P34301- RAL 9010 (pentru varianta standard); protectie finisare film PVC transparent gr.80-120 μm.

Montaj: perimetral panourile au montate profile de aluminiu pasivizat (prin fosfatare si cromare); legtura dintre panouri se realizeaza prin intermediul unei „chei” din teava de Al cu dimensiunile 30x33x2 mm astfel incat sa se realizeze coplanarea si mentinerea constanta a unui rost de etansare de 2-3mm; legatura panou-pardoseala se face prin intermediul unui profil specializat din Al, care permite realizarea unei scafe rotunjite la plinta (din PVC disipativ sau rasina) coplanara cu suprafata panurilor. Rotunjirea colturilor interioare se face prin montarea unui profil de Al (finisat RAL 9010) clipsat intr-un profil suport (fixat prin suruburi autofarante de panourile de camera curata).

 Usi camere curate (tip PSSB Plaseurope)
Accesul in camerele curate si in incinte specifice se face prin usi simple, duble batante, actionate manual sau automat, cu comanda manuala. Pentru evacuare in caz de pericol s-a montat o usa de evacuare cu bara antipanica la iesirea spre scara exterioara de incendiu.
Caracteristici:
Cadrul usii este realizat dintr-un profil de Al finisat cu lac poliesteric, inbinat prin sudura la 45° la colturi, grosime 50 mm; imbinarea cu panourile de camera curata se face prin intermediul aceleiasi „chei” ca si in cazul peretilor. Fixarea usilor de pardoseala se face prin intermediul unui profil „L” fixat in sapa prin intermediul unui diblu conexpand.
Usile sunt realizate din aceleasi materiale ca si panourile modulate de camera curata si sunt simple sau duble, opace sau prevazute cu fereastra din sticla laminata (dimensiuni de 340x620 mm) coplanara cu planul usii.
Dimensiuni (gol acces/modul):
Usa simpla – 706x2033x50/900x2130x50, [usa aces SAS Lift];
Usa simpla – 806x2033x50/1000x2130x50, cu bara antipanica pentru iesire in caz de incendiu;
Usa simpla – 906x2033x50/1100x2033x50;
Usa dubla – 1206x2033x50/1400x2130x50, [acces in incinte si Sali de operatii
Actionarea usilor este manuala. Usile sunt prevazute cu manare si silduri sau butoane de comanda pentru deschidere automata in cazul usilor: acces in coridorul steril, in salile de operatii si acces din incintele „spalator” in salile de operatii.
Culoare: standard RAL 9010.

 

Tavan camere curate (Armstrong)
Tavanul incintelor cu atmosfera controlata este de tip „CLIP IN”, modulat(600x600 mm), suspendat prin intermediul a doua tipuri de profile specializate (profil U si profil A ambele galvanizate) dispuse perpendicular unul pe altul, descarcarea greutatii la tavanul incintei gazda realizandu-se cu ajutorul unor tije filetate in diburi-piulita conexpand.
Partea vizibila din interior este alcatuita din placi din Al, ranforsat, finisat cu lac poliester RAL 9010 asezate pe un profil perimetral de sprijin din AL 25x25x1,2 mm, finisat RAL 9010. Valoarea modulului permite integrarea, simpla, a echipamentelor (tavane filtrante tip Biovax sau Bvx), grilelor de introducere si evacuare aer tratat, corpurilor de iluminat, detectorilor sau traductorilor specializati (pentru fum, flacara, temperatura, umiditate, presiune diferentiala, etc.). Corpurile de iluminat montate, integrat in tavanul modulat, sunt Agat Clean TS PPAR SH Clip In 4x24W. Etansarea rosturilor de imbinare a placilor de tavan, special profilate (in V), se face cu silicon bacteriostatic de culoare alba, acelasi ca si in cazul peretilor si usilor incintelor cu atmosfera controlata. Pozitionarea corpurilor de iluminat s-a facut, tinand cont de caracteristicile constructive ale tavanului constructiei gazda, asfel incat sa fie indeplinita conditia de 1000 lx pe 3,00 m² in jurul meselor pentru operatii, precizata de normativul in vigoare.

Pardoseala camere curate
Pardoseala incintelor curate destinatia sali operatii si spatii anexe este finisata prin lipirea, cu adeziv conductiv, pe un strat de sapa autonivelanta a unui covor din PVC omogen, disipativ, cu grosimea de 2,00 mm si o grutate de 2,80 kg/m². Prin intermediul unor benzi de Cu si a unor prize de impamantare, compatibile cu incintele curate, covorul PVC este legat la sistemul de eliminare a incarcarilor electrostatice.
Culoarea a fost aleasa de beneficiar.

Elementele componente ale instalatiilor de climatizare

Agregate de climatizare
Asigurarea parametrilor de microclimat (temperatura, umiditate, debite de aer introdus/evacuat, presiune diferentiala, si a conditiilor impuse, de igiena si asepsie specifice incintelor cu specific spitalicesc, nivel de zgomot, etc.) se realizeaza prin montarea a cinci centrale de tratare a aerului:
CTA 1 - tip RIS 400~1.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 4300 m³/h, constructie igienica pentru incinta E 5.24 Sala de operatii chirurgie generala(OT1);
CTA 2 - tip RIS 400~1.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 4000 m³/h, constructie igienica pentru incinta E 5.26 Sala de operatii obstretica/ginecologie (OT2);
CTA 3 - tip RIS 400~1.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 5800 m³/h, constructie igienica pentru incinta E 5.32 Sala de operatii ortopedie(OT3);
CTA 4 - tip RIS 400~1.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 9300 m³/h, pentru incintele anexe E 5.21- E 5.33.
CTA 5 - tip RIS 400~1.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 3800 m³/h, pentru incinte anexe amplasate in etajele 3 si 4.
Caracteristici generale: parametrii exteriori/interiori de functionare vara +38,5/22°C, iarna -20/+24°C; presiunea statica disponibila introducere/evacuare 700/600 Pa; suport ajustabil; montaj exterior; grosime izolatie termica 50 mm, functionare numai cu aer proaspat.
Echipare centrale de tratare a aerului:
Introducere:
Clapeta de reglaj cu jaluzele opuse;
Prefiltru treapta I – tip EU 7, presiune initiala (filtru curat)/finala (filtru colmatat) 85/185 Pa;
Prefiltru treapta II – tip EU 7, presiune initiala/finala 85/185 Pa;
Schimbator de caldura in placi (cu by-pass), putere CTA 1-31,9 kW, CTA 2-29,8 kW, Cta 3-42,5 kW;
Baterie electrica, putere CTA 1÷3-24 kW, 400V/50Hz/3 trepte de reglaj;
Baterie de racire cu detenta directa, alimentata de grupuri de condensare Samsung RD 100/120/160 HHXGA, CTA 1-48,4 kW, CTA 2-44,4 kW, CTA 3-64,5 kW, freon R 410°;
Ventilator introducere tip direct-drive, reglaj turatie cu convertizor de frecventa, putere CTA 1-3 kW/2880 rpm/I=6,0 A; CTA 2-2,2 kW/2840 rpm/I=4,6 A; CTA 3-4,0kW/2880 rpm/I=7,8 A;
Umidificator Digivap tip 3E 25T, 25 kg/h vapori, putere 18,75kW, 400V/50Hz pentru CTA 1-3;
Prefiltru treapta III – tip EU 9, presiune initiala (filtru curat)/finala (filtru colmatat) 169/269 Pa;
Atenuator zgomot introducere;
Racord flexibil;
Evacuare:
Clapeta de reglaj cu jaluzele opuse;
Ventilator evacuare tip direct-drive, reglaj turatie cu convertizor de frecventa, putere CTA 1-2,2 kW/2840 rpm/I=4,6 A; CTA 2-1,5 kW/1400 rpm/I=4,6 A; CTA 3-2,2/2880 rpm/I=4,8 A;
Filtru evacuare – tip EU 7, initiala (filtru curat)/finala (filtru colmatat) 91/191 Pa;
Racord flexibil.
Reglarea parametilor de microclimat
Reglarea parametrilor de microclimat se realizeaza prin montarea unor module specializate de automatizare parametrii specifici camerelor curate: temperatura, umiditate, presiune diferentiala, debite de aer introduse/evacuate conform schemei de automatizare adoptate de proiectantul de specialitate.

Canale de aer si piese speciale
Criteriile de alegere a materialelor din care sunt executate canalele de aer si piesele speciale sunt: greutate redusa, durabilitate, rezistente la actiunea focului, nehigroscopice, rezistente la coroziune, netede la interior, usor de curatat.
Canalele de aer si piesele speciale sunt executate din ALP etansate cu silicon bacteriostatic, imbinate etans cu flanse din aluminiu prevazute cu garnituri neoprenice. Suplimentar toate imbinarile sunt etansate cu folie din alulminiu adeziva. Pentru reducerea piederilor de sarcina, a nivelului de zgomot si implicit a consumurilor energetice viteza aerului este pentru regimul de confort (max.7 m/s); la piesele speciale (coturi, ramificatii) au fost montate palete de dirijare a deibituelor de aer. Avand in vedere conditiile de montaj specific (canale drepte cu lungimi < 15 m) nu s-au montat guri de vizitare sau prize de masura. Masurarea si reglarea debitelor se va face prin intermediul dispozitivelor de reglaj montate pe anemostalele de introducere, respectiv grilele de aspiratie montate in plenuumurile de introducere/evacuare.

Plenuumuri de introducere
Asigurarea conditiilor impuse, incintelor specifice mediilor spitalicesti, in ceea ce priveste igiena si asepsia aerului introdus si limitarea numarului si particulelor aeropurtate (inclusiv fungi, bacterii, virusi) se face printr-o filtrare de mare eficienta (pentru particule cu dimensiunea > de 0,3μm). Filtrarea se face la nivelul plenuumurilor de introducere (tip Biovax, Bvx, plenuumuri individuale de introducere) prin filtrele de mare eficienta tip HEPA H14. Incinta E 5.32, sala operatii ortopedie va fi echipata cu un plenuum tip Biovax 3 (2730x2670x450mm), incintele E 5.24-sala operatii cirurgie generala si E 5.26- sala operatii obstetrica/ginecologie vor fi echipata cu plenuumuri tip Bvx 3 (2975x1390x450mm). Pentru spatiile anexe treapta de filtrare finala, echipata cu filtre de mare eficienta tip HEPA H14, este amplasata pe terasa imobilului intr-un distribuitor specializat. Gradul de finisare al plenuumurilor de distributie aer tratat este de acelasi tip cu restul elementelor constructive ale camerelor curate.

Situatia proiectata

 

Poze lucrare finita

Citeste mai mult
Pagini: 1
slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL