Se incarca...

Proiect Maternitatea Buzau

Construire Maternitate-Sectie Exterioara a Spitalului Judetean BuzauIncinte tip „camere curate” cu destinatia sali operatii si spatii anexe

Obiectul lucrarii

Prezenta documentatie are ca obiect stabilirea solutiilor tehnice si conditiile de amenajare a unor incinte curate aferente investitiei: „Construire Maternitate-Sectie Exterioara a Spitalului Judetean Buzau” cu destinatia Sali operatii si spatii anexe”.
Prezentul proiect de specialitate se refera la: Realizarea unor incinte tip “camera curata” cu destinatia sali de operatii pentru chirurgie: obstretica/ginecologie,precum si a spatiilor anexe specifice acestora. Executarea instalatiilor de climatizare pentru asigurarea parametrilor de microclimat specific acestor incinte.
Imobilul gazda al obiectului investitiei este o caldire noua formata din doua corpuri de cladire: corpul A. S+P+4E si corpul B. S+P+1E. In subsolul, parterul si etajele imobilului sunt amenajate spatii specifice unui spital tip maternitate. Pe terasa circulabila a imobilului va fi amplasata un agregat de climatizare care furnizeaza aer tratat pentru incintele tip „camera curata” si spatiile curate adiacente acestora, respectiv 4 CTA-uri amplasate in podul tehnic.
In corpul B al imobilului la parter si etajul 1 se vor amenaja urmatoarele incinte cu atmosfera controlata, tip “camera curata”:

•P.87 - Curate sterile;
•P.90 - Spalator;
•P.91 - Pregatire;
•P.92 - Sala mici interventii;
•E1.69 - Spalator;
•E1.70 - Pregatire;
•E1.71 - Sala operatii;
•E1.72 - Spalator;
•E1.73 - Pregatire;
•E1.74 - Sala operatii;
•E1.75 - Spalator;
•E1.76 - Pregatire;
•E1.77 - Sala operatii;
•E1.78 - Coridor;
•E1.79 – Culoar sali operatii;

Constructia gazda pentru camerele curate, cu destinatia „sali operatii si incinte anexe”, este realizata din stalpi, cadre si plansee din beton armat; compartimentarile fiind executate din gipscarton pe structura metalica, placate cu doua placi de gipscarton de 12,5 mm - normal, rezistent la umiditate sau la actiunea focului in functie de destinatia si gradul de rezistenta la foc al compartimentului. Grosimea peretilor de compartimentare este de 15 cm. Elementele vitrate de inchidere exterioara ale constructiei gazda sunt executate din profile PVC si geamuri termopan de 20 mm grosime.

Categoria de importanta a obiectului investitiei este: C.

In conformitate cu prevederile Legii 10-95, solutiile tehnice adoptate au respectat cerintele:

•rezistenta si stabilitatea cladirilor;
•siguranta la foc;
•siguranta in exploatare;
•izolatie termica, hidrofuga si economie de energie;
•atenuarea si protectia la zgomot;
•igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului;

Solutia proiectului

Criteriile de igiena si asepsie au fost determinante in alegerea solutiilor functionale si tehnologice pentru realizarea incintelor tip „camera curata” aferente investitiei: „Construire Maternitate-Sectie Exterioara a Spitalului Judetean Buzau” cu destinatia Sali operatii si spatii anexe”.
In conformitate cu prevederile cap.III.2.1.4. din „Normativ privind proiectarea si verificarea constructiilor spitalicesti si a instalatiilor aferente acestora”, principiile utilizate in alcatuirea spatiilor si structurarea compartimentelor functionale, specific unitatilor spitalicesti, sunt:
-segregarea spatiilor medicale dupa riscul de contaminare acceptat (septice, aseptice, sterile); diferentierea circuitelor (medicale/nemedicale, septice/aseptice, deschise/inchise etc);
-interpunerea de bariere-filtre de control si igienizare la trecerile intre zone cu potential diferit de contaminare; utilizarea de echipamente si instalatii speciale pentru tratarea, curatirea, dezinfectarea, sterilizarea tuturor componentelor mediului ambiental spitalicesc care pot constitui suport de transmitere a infectiilor (aer, apa, efluenti, persoane, alimente, produse farmaceutice, instrumente, lenjerie etc.).
Solutia propusa pentru indeplinirea cerintelor de igiena si asepsie, se refera la montarea unor incinte curate realizate in sistem “casa in casa”. Camerele curate (Clean Rooms) sunt utilaje complexe alcatuite din incintele propriu-zise si instalatiile de climatizare aferente.
Elementele constructive caracteristice incintelor curate (pardoseala, peretii, tavanele) trebuie sa aiba suprafata neteda, lavabila, neabsorbanta, rezistenta la actiunea agentilor dezinfectanti, imbinarile dintre pereti si podea trebuie sa fie concave, rotunjite.

Tratarea aerului vehiculat in incintele curate va fi realizat in agregatele de climatizare cu functionare in exterior, amplasate pe terasa imobilului si in podul tehnic. Regimul de functionare recomandat: continuu. Mentinerea criteriilor de igiena si asepsie presupune consumuri energetice ridicate. Preocuparea legata de reducerea consumurilor energetice s-a materializat prin reducerea la minimum recomandat, a vitezelor de vehiculare a aerului in incinte si montarea unor sisteme de automatizare care sa realizeze reducerea semnificativa a debitelor de aer vehiculate in perioadele in care incintele nu sunt ocupate.

 

Elementele componente ale camerelor curate

Pereti camere curate (tip SB05 Plasteurope)
Criteriile avute in vedere la alegerea tipului de pereti au fost: etansarea, rezistenta suprafetei la agentii de curatire si decontaminare, gradul de prefabricare, capacitatea de intregrare a echipamentelor, finisarea la standarde ridicate.
Caracteristici panouri:
Dimensionale: latimi 400-1200 mm (standard 1200 mm); inaltimi pana la 6000 mm (pentru incintele avute in vedere – 2700 mm, inclusiv profilul suport); grosime 50 mm.
Termo si fonoizolatie: poliuretan injectat cu ρ=40 kg/m³; conductivitatea termica de calcul λ=0,023
W/m°C; clasa de rezistenta la actiunea focului B-s2,d0; greutatea 12,90 kg/m².
Material: tb.ol galvanizata Z225, gr.strat Zn 0,6 mm cf. Standard NF EN10-147; grunduita cu primer gr.5-8 μm, finisare lac poliester gr.25 μm cf. Standard NF P34301- RAL 9010 (pentru varianta standard); protectie finisare film PVC transparent gr.80-120 μm.
Montaj: perimetral panourile au montate profile de aluminiu pasivizat (prin fosfatare si cromare); legatura dintre panouri se realizeaza prin intermediul unei „chei” din teava de Al cu dimensiunile 30x33x2 mm astfel incat sa se realizeze coplanarea si mentinerea constanta a unui rost de etansare de 2-3mm; legatura panou-pardoseala se face prin intermediul unui profil specializat din Al, care permite realizarea unei scafe rotunjite la plinta (din PVC disipativ sau rasina) coplanara cu suprafata panurilor. Rotunjirea colturilor interioare se face prin montarea unui profil de Al(finisat RAL 9010) clipsat intr-un profil suport (fixat prin suruburi autofarante de panourile de camera curata).

Usi camere curate (tip PSSB Plaseurope)
Accesul in camerele curate si in incinte specifice se face prin usi simple, duble batante, actionate manual sau automat, cu comanda manuala. Pentru evacuare in caz de pericol s-a montat o usa de evacuare cu bara antipanica la iesirea spre scara exterioara de incendiu.
Caracteristici:
Cadrul usii este realizat dintr-un profil de Al finisat cu lac poliesteric, inbinat prin sudura la 45° la colturi, grosime 50 mm; imbinarea cu panourile de camera curata se face prin intermediul aceleiasi „chei” ca si in cazul peretilor. Fixarea usilor de pardoseala se face prin intermediul unui profil „L” fixat in sapa prin intermediul unui diblu conexpand.
Usile sunt realizate din aceleasi materiale ca si panourile modulate de camera curata si sunt simple sau duble, opace sau prevazute cu fereastra din sticla laminate (dimensiuni de 340x620 mm) coplanara cu planul usii.
Dimensiuni(gol acces/modul):
Usa simpla – 900x2130x50;
Usa dubla – 1400x2130x50;
Usa culisanta simpla automata – 1100x2130x50;
Usa culisanta simpla automata – 1400x2130x50;
Usa culisanta dubal automata – 1400x2130x50;
Usa culisanta dubla automata – 1600x2130x50;
Actionarea usilor se face manual. Usile sunt prevazute cu manare si silduri sau butoane de comanda pentru deschidere automata in cazul usilor: acces in coridorul steril, in salile de operatii si acces din incintele „spalator” in salile de operatii.
Culoare: standard RAL 9010.

Tavan camere curate (Armstrong)
Tavanul incintelor cu atmosfera controlata este de tip „CLIP IN”, modulat (600x600 mm), suspendat prin intermediul a doua tipuri de profile specializate (profil U si profil A ambele galvanizate) dispuse perpendicular unul pe altul, descarcarea greutatii la tavanul incintei gazda realizandu-se cu ajutorul unor tije filetate in diburi-piulita conexpand.
Partea vizibila din interior este alcatuita din placi din Al, ranforsat, finisat cu lac poliester RAL 9010 asezate pe un profil perimetral de sprijin din AL 25x25x1,2 mm, finisat RAL 9010. Valoarea modulului permite integrarea, simpla, a echipamentelor (tavane filtrante tip Biovax sau Bvx), grilelor de introducere si evacuare aer tratat, corpurilor de iluminat, detectorilor sau traductorilor specializati(pentru fum, flacara, temperatura, umiditate, presiune diferentiala, etc.). Corpurile de iluminat montate, integrat in tavanul modulat, sunt Agat Clean TS PPAR SH Clip In 4x24W. Etansarea rosturilor de imbinare a placilor de tavan, special profilate (in V), se face cu silicon bacteriostatic de culoare alba, acelasi ca si in cazul peretilor si usilor incintelor cu atmosfera controlata. Pozitionarea corpurilor de iluminat s-a facut, tinand cont de caracteristicile constructive ale tavanului constructiei gazda, asfel incat sa fie indeplinita conditia de 1000 lx pe 3,00 m² in jurul meselor pentru operatii, precizata de normativul in vigoare.

Pardoseala camere curate
Pardoseala incintelor curate destinatia sali operatii si spatii anexe este finisata prin lipirea, cu adeziv conductiv, pe un strat de sapa autonivelanta a unui covor din PVC omogen, disipativ, cu grosimea de 2,00 mm si o grutate de 2,80 kg/m². Prin intermediul unor benzi de Cu si a unor prize de impamantare, compatibile cu incintele curate, covorul PVC este legat la sistemul de eliminare a incarcarilor electrostatice.

Elementele componenteale ale instalatiilor de climatizare

Agregate de climatizare
Asigurarea parametrilor de microclimat (temperatura, umiditate, debite de aer introdus/evacuat, presiune diferntiala, si a conditiilor impuse, de igiena si asepsie specifice incintelor cu specific spitalicesc, nivel de zgomot, etc.) se realizeaza prin montarea a cinci centrale de tratare a aerului:
CTA 1 - tip OPK 4000.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 4300 m³/h, constructie igienica pentru incinta E1.71 - Sala operatii.
CTA 2 - tip OPK 4000.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 4300 m³/h, constructie igienica pentru incinta E1.74 - Sala operatii.
CTA 3 - tip OPK 4000.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 4300 m³/h, constructie igienica pentru incinta E1.77 - Sala operatii.
CTA 4 - tip OPK 3000.VMS SALDA Lt, debit vehiculat 4000 m³/h, constructive igienica pentru incinta P.92 - Sala mici interventii.
Caracteristici generale: parametrii exteriori/interiori de functionare vara +38,5/22°C, iarna -20/+24°C; presiunea statica disponibila introducere/evacuare 700/600 Pa; suport ajustabil; montaj exterior; grosime izolatie termica 50 mm, functionare numai cu aer proaspat.

Canale de aer si piese speciale
Criteriile de alegere a materialelor din care sunt executate canalele de aer si piesele speciale sunt: greutate redusa, durabilitate, rezistente la actiunea focului, nehigroscopice, rezistente la coroziune, netede la interior, usor de curatat.
Canalele de aer si piesele speciale sunt executate din tabla zincata. Pentru reducerea piederilor de sarcina, a nivelului de zgomot si implicit a consumurilor energetice viteza aerului este pentru regimul de confort (max.7 m/s); la piesele speciale (coturi, ramificatii) au fost montate palete de dirijare a deibituelor de aer.

Plenumuri de introduce
Asigurarea conditiilor impuse, incintelor specifice mediilor spitalicesti, in ceea ce priveste igiena si asepsia aerului introdus si limitarea numarului si particulelor aeropurtate (inclusiv fungi, bacterii, virusi) se face printr-o filtrare de mare eficienta (pentru particule cu dimensiunea > de 0,3μm). Filtrarea se face la nivelul plenuumurilor de introducere (tip Biovax, Bvx, plenuumuri individuale de introducere) prin filtrele de mare eficienta tip HEPA H14. Incintele E1.71 - Sala operatii; E1.74 - Sala operatii; E1.77 - Sala operatii vor fi echipate cu un plenuumuri tip Biovax 3 (2610x2060x450mm), incinta P.92 - Sala mici interventii va fi echipata cu plenuum tip Windhop(3300x720x410mm). Pentru spatiile anexe treapta de filtrare finala, echipata cu filtre de mare eficienta tip HEPA H14, este amplasata pe terasa imobilului intr-un distribuitor specializat. Gradul de finisare al plenuumurilor de distributie aer tratat este de acelasi tip cu restul elementelor constructive ale camerelor curate.

Elementele componenteale ale instalatiilor de gaze medicale

DESCRIERE CENTRALA DE OXIGEN/PROTOXID DE AZOT/DIOXID DE CARBON:

 

1S, 1D – Conector de intrare pentru cele doua surse de Oxigen /Protoxid de azot/ Dioxid de carbon, stanga si dreapta
2S, 2D – Reductoare de presiune
3S, 3D – Buton de reglaj al presiunii de iesire din centrala
4S, 4D – Valva de acces pentru presiuni inalte (Conf. EN 737-3)
5D, 5D – Presostat pentru presiuni inalte (Conf. EN 737-3)
6S, 6D – Valve de siguranta
7S, 7D – Manometre pentru presiuni inalte (Conf. EN 837-1)
8S, 8D – Indicator rampa in lucru si rampa de rezerva
9 – Inversor pneumatic
10 – Manometru pentru indicarea presiunii de iesire
11 – Conector de iesire pentru oxigen (G 1/2 M)
12S, 12D – Racord de legatura pentru valva de siguranta

 

SPECIFICATIE TEHNICA
CONFIGURATIE:
Statie principala de distributie a oxigenului, cu 2 grupuri de cate 10 butelii de oxigen (ramura activa si rezerva), cu comutare automata, avand un debit de 30 m3/h
CARACTERISTICI TEHNICE:
Statie principala de distributie a oxigenului, prevazuta cu:
Panou de control montat pe placa suport din INOX si in carcasa metalica
Fiecare grup prevazut cu reductor de presiune pentru reducerea presiunii de la 200bar la aprox 10 bar
3 Manometre indicatoare de presiune, realizate conform EN 837-1, doua pentru indicarea presiunii de intrare din cele doua grupuri de butelii si unul pentru indicarea presiunii de iesire a oxigenului in instalatie
Valve de siguranta presetate la 12 bar, cate una pentru fiecare grup de alimentare
Indicator pentru grupul aflat in lucru
Posibilitate de schimbare manuala a grupului de lucru
Distribuitoare cu 3 pozitii pentru conectarea buteliilor, prevazute cu valve unisens (8 buc)
Racord pentru presiune inalta (200 bar) intre grupurile de butelii si panoul de control (8 buc)
Racorduri spiralate din teava de cupru pentru conectarea buteliilor la distribuitor (20 buc)
Suporturi metalice cu fixare pe perete si lanturi pentru fixarea buteliilor (6 buc x 3 butelii fiecare, 2 buc x 1 butelie fiecare)
Reductor secundar de presiune, care livreaza o presiune de 5 bar in instalatie, prevazut cu comutatoare duble, manometre intrare/iesire, conector de urgenta AFNOR, carcasa metalica

 

SPECIFICATIE TEHNICA
CONFIGURATIE:
Statie principala de distributie a protoxidului de azot, cu 2 grupuri de cate 2 butelii de protoxid de azot (ramura activa si rezerva), cu comutare automata, avand un debit de 30 m3/h
CARACTERISTICI TEHNICE:
Statie principala de distributie a protoxidului de azot, prevazuta cu:
Panou de control montat pe placa suport din INOX si in carcasa metalica
Fiecare grup prevazut cu reductor de presiune pentru reducerea presiunii de la 200 bar la aprox 10 bar
3 Manometre indicatoare de presiune, realizate conform EN 837-1, doua pentru indicarea presiunii de intrare din cele doua grupuri de butelii si unul pentru indicarea presiunii de iesire a protoxidului de azot in instalatie
Valve de siguranta presetate la 12 bar, cate una pentru fiecare grup de alimentare
Indicator pentru grupul aflat in lucru
Posibilitate de schimbare manuala a grupului de lucru
Distribuitoare cu 3 pozitii pentru conectarea buteliilor, prevazute cu valve unisens (2 buc)
Racord pentru presiune inalta (200 bar) intre grupurile de butelii si panoul de control (2 buc)
Racorduri spiralate din teava de cupru pentru conectarea buteliilor la distribuitor (4 buc)
Suporturi metalice cu fixare pe perete si lanturi pentru fixarea buteliilor (2 buc x 2 butelii fiecare)
Reductor secundar de presiune, care livreaza o presiune de 5 bar in instalatie, prevazut cu comutatoare duble, manometre intrare/iesire, conector de urgenta AFNOR, carcasa metalica

 

SPECIFICATIE TEHNICA
CONFIGURATIE:
Statie principala de distributie a dioxidului de carbon, cu 2 grupuri de cate 2 butelii de dioxid de carbon (ramura activa si rezerva), cu comutare automata, avand un debit de 30 m3/h.
CARACTERISTICI TEHNICE:
Statie principala de distributie a dioxidului de carbon, prevazuta cu:
Panou de control montat pe placa suport din INOX si in carcasa metalica
Fiecare grup prevazut cu reductor de presiune pentru reducerea presiunii de la 200bar la aprox 10 bar
3 Manometre indicatoare de presiune, realizate conform EN 837-1, doua pentru indicarea presiunii de intrare din cele doua grupuri de butelii si unul pentru indicarea presiunii de iesire a dioxidului de carbon in instalatie
Valve de siguranta presetate la 12 bar, cate una pentru fiecare grup de alimentare
Indicator pentru grupul aflat in lucru
Posibilitate de schimbare manuala a grupului de lucru
Distribuitoare cu 3 pozitii pentru conectarea buteliilor, prevazute cu valve unisens (2 buc)
Racord pentru presiune inalta (200 bar) intre grupurile de butelii si panoul de control (2 buc)
Racorduri spiralate din teava de cupru pentru conectarea buteliilor la distribuitor (4 buc)
Suporturi metalice cu fixare pe perete si lanturi pentru fixarea buteliilor (2 buc x 2 butelii fiecare)
Reductor secundar de presiune, care livreaza o presiune de 5 bar in instalatie, prevazut cu comutatoare duble, manometre intrare/iesire, conector de urgenta AFNOR, carcasa metalica

 

CONFIGURATIE:
Statie cu 3 pompe de vacuum identice, lubrifiate cu ulei, debit 60 m3/h fiecare.
Recipient de vacuum pozitionat vertical, capacitate 1000l, cu 4 picioare de sprijin si fixare in podea – 1 buc.
Sistem de filtrare dublu, montat pe suport metallic.
CARACTERISTICI:
Pompele de vacuum sunt montate pe cadru metalic compact, una deasupra celeilalte.
Capacitatea de aspiratie a fiecarei pompe: 60 m3/h .
Nivel maxim de vacuum realizat: 10 mbar.
Fiecare pompa este prevazuta cu furtun flexibil de conectare, robinet de izolare si valva unisens.
Statia are un panou principal de comanda si control pentru functionarea a doua pompe.
Statia are un panou secundar de comanda si control pentru functionarea celei de-a treia pompe (de urgenta).
Panoul principal este prevazut cu display cu posibilitatea afisarea regimului de lucru a pompelor si a mesajelor de eroare,precum si a numarului de ore de functionare pentru fiecare pompa. De asemenea, panourile sunt prevazute cu mijloace de avertizare vizuala a erorilor.
Statia permite o functionare alternativa a pompelor, pentru o uzura uniforma a acestora.
Recipient de vacuum cu capacitatea de 1000l, prevazut cu robinet de izolare. Statia are vacuumetru indicator.
Sistemul de filtrare are 2 filtre antibacteriane pentru vacuum medical, montate in by-pass, avand cate un recipient transparent, autoclavabil, pentru colectarea secretiilor, montat in partea inferioara a fiecarui filtru.
Filtrele antibacteriane sunt prevazute cu indicatoare diferentiale de presiune pentru urmarirea gradului de colmatare.
Cele doua filtre sunt montate in by-pass, cu robinete de izolare pe fiecare ramura.
Tensiune electrica de alimentare: 400V / 50HZ.
Putere maxima panou principal de control: 3 kW.
Putere maxima panou secundar de control: 1.5 kW.

DESCRIERE STATIE DE AER COMPRIMAT MEDICAL:

SPECIFICATIE TEHNICA
Statie de aer comprimat cu 3 compresoare, debit minim 90 m3/h fiecare.
Recipient de aer, capacitate 1000l – 2 buc.
Unitate filtrare si tratare a aerului – 2 buc.
Separator apa-ulei – 1 buc.
Reductoare de presiune – 2 buc.
CARACTERISTICI:
3 Compresoare cu surub, avand un debit refulat de minim 90 m3/h fiecare si o presiune de 10 bar.
Compresoarele sunt prevazute cu manometru indicator de presiune, contor al orelor de functionare, sistem de protectie la supraincalzire si oprire automata la 110⁰C.
Compresoarele sunt prevazute cu fitru admisie.
Sistem dublu de uscar si tratare a aerului, care asigura o puritate a aerului la iesire conform cerintelor Farmacopeei Europene. Parametrii (furnizati de producator):
- Oxigen: 20.9% ±1%
- Ulei rezidual: ≤ 0.1 mg/m3, inodor si insipid
- Concentratie monoxid de carbon (CO): ≤ 5 ppm
- Concentratie dioxid de carbon (CO2): ≤ 300 ppm
- Vapori apa: ≤ 60 ppm
- Dioxid de sulf (SO2): ≤ 1ppm
- Oxizi de azot (NO+NO2): ≤ 2ppmv (total)
Debit aer asigurat la iesirea statiei de tratare a aerului: 83.4 mc/ora.
Sistemul asigura un „punct de roua” de -40⁰C, monitorizat de un monitor Dew-point.
2 rezervoare tampon pentru aer, fiecare avand o capacitate de 1000 litri, prevazute cu valva de evacuare a condensului cu temporizator, avand picioare suport pentru montare in pozitie verticala, manometru indicator de presiune si supapa de suprapresiune.
Sistem electronic de control al functionarii compresoarelor, permitand o uzura uniforma a acestora. Sistemul permite programarea intervalului de functionare si a secventei de pornire.
Unitate separatoare apa-ulei, care asigura separarea uleiului din condens.
Panou cu reductor dublu de presiune pentru aer comprimat, montat in bypass, prevazut cu manometre, asigurand un debit maxim la iesire de 110 mc/ora. Reductorul de presiune va asigura o presiune constanta de 4 bar la iesire (+ max 1 bar).
Tensiune alimentare compresoare: 400V/50Hz.
Putere compresor: 11 Kw fiecare.
Dimensiuni individuale compresor: 96x74x109cm (lungime x latime x inaltime).
Dimensiuni individuale statie uscare si tratare: 50x54x126.5cm (lungime x latime x inaltime).
Unitati pentru capul patului.
Unitatile consolelor pentru capul patului pot avea configuratii diferite bazate pe cerintele clientului si pe conditiile locului de instalare.
Destinatia de utilizare:
Unitatea consolei pentru capul patului este echipata individual; in functie de versiune si de echipament, aceasta unitate este destinata:
- Alimentarii aparaturilor medicale etc. cu energie electrica de inalta si joasa tensiune, cu gaze medicale
- Deplasarea si pozitionarea aparaturilor medicale, precum a debitmetrelor, a regulatoarelor de vid, a platformei monitorului, a suporturilor pentru pompe de infuzie si intravenoase etc.
- Unitatea consolei pentru capul patului este destinata operarii permanente.
- Capacitatea portanta specificata nu trebuie depasita pentru unitatea consolei pentru capul patului.
Conditii de operare:
Temperatura ambientala: 10ºC pana la 40ºC
Umiditatea relativa: 30 pana la 75%
Presiunea atmosferica: 700-1060 hPa
Unitatea nu este destinata operarii in spatii in care exista pericolul de explozie.
Produsul tensiunii circuitului deschis si al fluxului de scurt circuit nu trebuie sa depaseasca 6 VA. In cazul depasirii acestei valori, exista riscul de incendiu din cauza formarii de scantei. In cazul depasirii acestei valori, echipamentul trebuie prevazut cu o carcasa impermeabila la gaze in conformitate cu EN ISO 11197.
Capacitatea portanta permisibila totala pentru unitatea consolei pentru capul de pat este de 25 kg/m; aceasta valoare este specificata pe fiecare unitate, in conformitate cu dimensiunile unitatii. Depasirea acestei valori afecteaza siguranta unitatii consolei pentru capul de pat.
Tipuri:
Pentru a asigura distribuirea adecvata si in conditii de siguranta a serviciilor in domeniile de terapie intensiva, unitatile consolelor pentru capul de pat sunt realizate din profiluri de calitate superioara, din aluminiu extrudat, corespunzatoare pentru combinarea cu doua canale si echipate cu o sina integrata pentru accesorii. Profilurile sunt alcatuite din patru compartimente inchise care asigura realizarea separata si independenta a sistemului de gaz medical si a instalatiilor electrice. Unitatea consolei pentru capul de pat, functionala si cu un aspect estetic, cu suprafete usor de curatat care minimalizeaza acumularea prafului si a resturilor si muchiile si colturile rotunjite, este produsa ținandu-se cont de caracteristicile ergonomice, de criteriile de siguranta si de igiena necesare pentru confortul pacientului si al personalului.

Fig. 1:
In cazul in care nu se prevede contrariul (in functie de cerintele spitalului sau de proiectarea arhitecturala), unitatile montate pe perete sunt fabricate in general cu o lungime de 2000 mm pentru un pacient, cu o lungime de 4000 mm pentru doi pacienti si cu o lungime de 6000 mm pentru trei pacienti.

Componente posibile pentru instalarea pe unitatea consolei pentru capul de pat

Fig. 2:
1-Sursa de alimentare (montata pe capacul inferior)
- Prize electrice (cu sursa de alimentare de urgenta)
- Bolturi echipotentiale (impamantare)
2- Alimentarea cu gaz (montata pe capacul frontal)
- Oxigen
- Vacuum
- Aer comprimat 4 bar
3- Iluminat
- Lampa de iluminat general (indirect), (1 sau 2 x 36 W fluorescenta), montata pe capacul superior
- Lampi de citit si/sau de vizita (iluminat direct) (18W fluorescent), montate pe capacul inferior
- Comutatoare pentru lampile superioare (in functie de cerintele utilizatorului final)
4- Prevederea urmatoarelor elemente:
- Conexiunea la echipamentul de monitorizare (ex. monitoarele pacientului)
- Conexiunea la echipamentul de comunicare (ex. telefon, sistemul de Apelare al asistentei medicale) - Conexiunea la sistemele informatice

Alimentarea cu energie:
Prizele electrice de pe unitatea consolei pentru capul patului se pot cabla la circuite separate. Circuitele diferite pot fi identificate in functie de culorile acestora in cadrul prizei electrice.
Pot exista pana la sase prize pe un singur circuit.

Fig. 3:
1- Verificati cadrul prizei electrice pentru a identifica circuitul pe baza culorii acestuia.
2- Conectati priza principala a echipamentului final in priza unitatii consolei pentru capul patului.
3- In functie de caz, realizati impamantarea echipamentului final la bolturile echipotentiale si verificati fixarea in conditii de siguranta a conexiunii.

Alimentarea cu gaze medicale
Supapele de gaz medical sunt marcate pe unitatea consolei pentru capul patului pentru evitarea identificarii eronate a acestora.

 

 

POZE LUCRARE FINITA

 

Citeste mai mult
Pagini: 1
slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL