Se incarca...

Proiect IBA Bucuresti

Ghid referinta Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA BucurestiRecompartimentare, montare si punere in functiune camere curate

Situatia preliminara

Constructie cu regim de inaltime P+1E, solutie constructiva cu cadre de beton armat, plansee din beton armat, zidarie de caramida. Laboratoarele de cercetare amenajate la Etaj 1.

Elementele perimetrale ale laboratoarelor executate din caramida.

Cerinte tehnice
Conditiile de mediu exterioare (Bucuresti):
- Temperatura: vara max 350C, iarna min. -150C
- Umiditate relativa: vara 20-50%, iarna 40-80%

Modernizarea si reamenajarea cladirii implica crearea unor zone speciale numite in continuare camere curate. Caracteristicile acestor spatii si parametrii climatici ai aerului vehiculat de instalatia de ventilatie sunt dupa cum urmeaza:

Suprafata totala care va fi amenajata este de 240 m2
Temperatura in camerele curate 22+2 oC
Umiditatea relativa in camerele curate max 60%
Nivel de zgomot max 55 dB
Iluminare de urgenta

Peretii de compartimentare din elemente modulare tip panou pentru camere curate, vopsite in camp electrostatic, acoperire poliesterica, rezistenta la agentii de curatare si desinfectie. Calitatea materialelor si a finisajelor specifice laboratoarelor (suprafete netede, fara muchii ascutite, raze de curbura la imbinarea colturilor peretilor, tavanului si pardoselii, usor de curatat non-generatoare de praf). Tavanul din structura modular - placi otel sau Al.
Usile din interiorul laboratoarelor etansate prin garnitura pe toc, inclusiv la partea inferioara (la pardoseala). Usile nu au prag. Prezinta aceeasi culoare si caracteristici de finisaj ca si peretii.
Toate usile prevazute cu dispozitiv de inchidere, tip amortizor cu brat culisant.
Corpurile de iluminat etanse, temperatura de culoare aproximativ 3500 K, min IP55, montate incastrat in tavan la acelasi nivel, intrerupatoare montate etans la 1.2 m de pardoseala
Nivel de iluminare: incaperi de productie 500 lx, coridoare de acces, SAS-uri si alte spatii 300 lx.
Pardoseala antistatica, antimicrobiana din vinil sudat fara rosturi sau acoperire epoxidica de trafic.

Accesul in laboratoare controlat prin dispozitive cititoare de card.

Ferestre dublu vitrate pe cadru de aluminiu si cu granule de silicagel, de aceeasi grosime cu peretii de compartimentare, pentru a se permite contactul vizual intre camerele de laborator, securitatea operatorilor si evitarea starilor de claustrofobie.
Camerele de tip filtru sau SAS cu sisteme de interblocare a usilor (interlock).

Laboratoarele de cercetare amenajate astfel:

- La etajul 1 amenajare spatiu denumit LABORATOR MICROBIOLOGIE, acces controlat printr-un vestiar de tip filtru.
- La etajul 1 amenajare LABORATOR PCR, acces controlat printr-un vestiar de tip filtru.

- Vestiarul de tip filtru comun pentru ambele laboratoare.

Recompartimentarea si amenajarea Camerelor Curate de la ETAJUL 1 din cladirea existenta, cu asigurarea unor spaţii de lucru cu urmatoarele caracteristici generale:
- asigurarea parametrilor caracteristici claselor de curatenie ISO 8 (Clasa D);
- asigurarea unui flux adecvat al personalului, echipamentelor, materialelor, esantioanelor si a altor resurse necesare activitatii;
- asigurarea cerintelor de protectie care permit manevrarea substantelor periculoase precum si evacuarea in caz de necesitate a personalului;
- asigurarea indeplinirii cerintelor de protectia mediului, personalului si a produsului de testat.
Camerele ventilate astfel incat cascada de presiuni sa minimizeze contaminarea incrucisata.
Pentru manipularea materialelor s-au prevazut 6 pasaje de transfer de dimensiuni 500x500 mm.

Pentru transferul materialelor necesare cercetarii in si dinspre zonele curate s-au prevazut 5 cutii de transfer cu usi care functioneaza in sistem de interblocare a usilor.

Solutia implementata

Pereti de compartimentare

Peretii existenti placati cu panouri sandwich 40 mm cu vata bazaltica RF30. De asemenea compartimentarile din panouri termoizolante pentru camere curate grosime 60 mm, in conformitate cu normele privind buna practica de laborator.
Peretii de compartimentare din panouri tip sandwich pentru camere curate, cu fete de tabla galvanizata 0,8÷1 mm grosime, vopsite in camp electrostatic si acoperite cu un strat poliester 25 µm, avand miez din spuma poliuretanica cu densitatea de 40 kg/m3.
In conformitate cu scenariul la foc, peretii coridoarelor din panouri sandwich pentru camere curate, cu fete de tabla galvanizata 0,8÷1 mm grosime, cu grosime de 80 mm, RF 60, avand miez din vata bazaltica, densitate 100-120 kg/ m3.
La imbinarea peretilor, a pardoselei si a tavanelor profile speciale de sanitizare de curbura R=80 mm, care permit curatarea usoara a elementelor de compartimentare si evitarea depunereii prafului in zone greu accesibile.
Peretii si profilele de sanitizare RAL9002.


Tavane
Tavanele din placi (casete) din otel vopsit .
Tavanele RF30.

Inaltimea camerelor este variabila, pornind de la 3 m si ajungand la 2,2 m la racordul cu peretii exteriori.

Tavanele RAL9002 si 9010.

Usi

Usi pentru camere curate cu garnitura pe toc, inclusiv la partea inferioara. Usile cu geamuri de dimensiuni 400x700 mm cu exceptia celor de la spatiile tip vestiar.
Usa din capatul Coridorului E23-1 rezistenta la foc RF60, cu deschidere spre exteriorul laboratorului, prevazuta cu bara antipanica, cu utilizare doar in caz de urgenta sau pentru introducerea echipamentelor si utilajelor in laborator.


Standarde de executie

1. Calitatea materialelor si a finisajelor specifice laboratoarelor (suprafete netede, fara muchii ascutite, raze de curbura la imbinarea colturilor peretilor, tavanului si pardoselii, usor de curatat, rezistente la agenti chimici de curatare si dezinfectare, non-generatoare de praf); nu permit dezvoltare de microorganisme.
2. Iluminatul camerelor corespunzator normelor de proiectare din laboratoare.
3. Corpurile de iluminat de tip ingropat, demontabile din interior pentru schimbarea tuburilor fluorescente. Corpurile de iluminat montate in tavanul camerelor, la acelasi nivel cu acesta.
4. Intrerupatoarele montate in exteriorul camerelor, pe coridoare la h= 1.2 m.
5. Sapa autonivelanta in vederea asigurarii unei planeitati a pardoselei in limita de 3‰.
6. Pardoseala acoperita cu covor PVC, static disipativ sau cel putin antistatic pe toata suprafata camerelor, inclusiv coridoarele.
Toate materialele si echipamentele puse in opera au fost insotite de agremente tehnice si certificate de calitate.


Situatia proiectata

 

Poze lucrare finita

 

IBA – Curtea interioara

Mansarda camera curate amenajata – vedere din exterior

Culoar acces camere curate

Lumini si griduri ventilatie

Perete hol

Automatizare incendii usi

Geamuri hol camera curate

Plafon, grid, lumini

Caseta transfer

Succesiune cutii transfer

 

Finisaje

Citeste mai mult
Pagini: 1
slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL