Se incarca...

Evaluarea D-dimerilor in tromboembolismul venos (TEV) si embolismul pulmonar (EP)


D-dimerul este un marker specific pentru identificarea degradarii fibrinei. Totodata, este un marker indirect al starii de hipercoagulabilitate. Valorile ridicate ale acestuia pot fi observate intr-o mare varietate de boli, asociate cu activarea coagularii si a fibrinolizei, precum: coagularea intravasculara diseminata (CID), boala arteriala, tromboza venoasa, tromboembolism pulmonar si procese inflamatorii. Testele cantitative actuale pentru determinarea D-dimerului sunt foarte sensibile, dar nu sunt specifice pentru identificarea tromboembolismului venos. O serie de studii au aratat o valoare predictiva negativa mare a rezultatelor cantitative ale D-dimerului. In prezent, acest test de laborator este folosit pentru excluderea TEV.

Algoritmii de diagnosticare a embolismului pulmonar implica, de obicei, un scor de probabilitate clinica combinat cu tehnici de imagistica pulmonara (de exemplu scintigrafia pulmonara de perfuzie). O probabilitate de diagnostic ridicata, rezultata in urma imagisticii pulmonare, asociata cu o probabilitate clinica intermediara sau ridicata, are ca rezultat un diagnostic pozitiv al PE. Toate celelalte combinatii, intre rezultatul imagistic pulmonar si probabilitatea clinica, necesita investigatii suplimentare, asa cum se intampla la aproximativ 50% dintre pacientii cu suspiciune clinica de PE.

Din perspectiva laboratorului clinic, testele actuale pentru determinarea D-dimerilor sunt usor de realizat, inclusiv pe analizoarele de tip Point of Care. Numeroase publicatii au evidentiat faptul ca determinarea D-dimerului implica o sensibilitate ridicata si o valoare predictiva negativa inalta.

Testul de evaluare a D-dimerilor, dezoltat de Radiometer / Danemarca, se efectueaza usor si rapid si este adecvat pentru testarea in regim de urgenta. Aceasta analiza a sangelui integral este complet automatizata, putand fi efectuata cu ajutorul analizorului AQT90 FLEX, ce permite obtinerea rezultatelor in aproximativ 20 de minute. 

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL