Se incarca...

Congelare lenta versus vitrificare

Criostocarea spermatozoizilor si a embrionilor a devenit o procedura de rutina in domeniul reproducerii umane asistate (ART). In practica clinica actuala a fost introdusa si criostocarea ovocitelor.


In momentul de fata, exista doua tehnici de crioprezervare: „slow freezing” si „fast freezing”.

Slow freezing” (congelarea lenta), utilizata pentru prima data in 1986, a fost singura metoda de congelare a ovocitelor pentru mai bine de 20 de ani. Aceasta tehnica consta in: echilibrarea celulelor intr-o solutie crioprotectoare, congelarea lenta (pana la -40°C), congelarea rapida (pana la -150°C) si transferul acestora in azot lichid.

Cu un deceniu in urma, biologul Dr. Masashige Kuwayama si colaboratorii sai, au dezvoltat protocoalele de vitrificare intr-o singura etapa.

Fast freezing” (vitrificarea) este cea mai noua metoda de crioprezervare, ce consta in utilizarea unei concentratii crescute de crioprotectori, prin care se reduce riscul formarii cristalelor de gheata si distructia celulara.

Studiile comparative, dintre cele doua tehnici, au demonstrat superioritatea vitrificarii in cazul ovocitelor. Un articol publicat in jurnalul de specialitate “Fertility and Sterility”, a aratat ca vitrificarea este o metoda eficienta, rapida si economica pentru crioconservarea ovocitelor, care ofera rate ridicate de supravietuire, fertilizare, dezvoltare embrionara si sarcini normale. Astfel, vitrificarea reprezinta o alternativa viabila pentru gestionarea infertilitatii feminine.

Un alt studiu, a stabilit ca rata de supravietuire a ovocitelor a fost semnificativ mai scazuta in grupul cu inghetare lenta (61%), decat in grupul cu vitrificare (91%) si ca inghetarea lenta a fost asociata cu rate mai mari de anomalii ale ovocitelor.

In privinta supravietuirii embrionilor vitrificati vs congelati lent, cercetarile confirma superioritatea metodei de vitrificare, atat in stadiul de clivare cat si in stadiul de blastocist. Aceste constatari sunt sustinute de rezultatele lucrarii publicate de E.K. Kim, in anul 2015, privind rata de supravietuire a embrionilor, in stadiu de clivare, prin cele doua tehnici (raportul fiind de 90.2% pentru embrionii vitrificati si doar 81% pentru cei congelati lent).

Mediile FIV puse la dispozitie de Origio si Sage, pentru procedurile detaliate mai sus, sunt urmatoarele:


a) Vitrificare:

Medicult Vitrification Cooling;
Sage Vitrification Kit.

b) Congelare lenta:

Embryo Freezing Pack;
BlastFreeze;
Quinn’s Advantage Blastocyst Freeze Kit;
Quinn’s Advantage™ Embryo Freeze Kit;
CSC Freezing Medium.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL