Ovocitele sunt gameti de sex feminin care au potentialul de a concepe o fiinta umana atunci cand sunt fertilizati de un gamet masculin.
Recoltarea este procesul prin care ovocitele mature sunt colectate din foliculii ovarieni. Se poate realiza colectarea unui singur ovocit, eliberat ca parte a menstrei lunare sau in combinatie cu hiperovulatia, pentru a permite recuperarea simultana a numeroase ovocite mature.
Recuperarea cu succes a ovocitelor mature este o conditie esentiala a procedurii de fertilizare in vitro (FIV).
D-dimerul este un marker specific pentru identificarea degradarii fibrinei. Totodata, este un marker indirect al starii de hipercoagulabilitate. Valorile ridicate ale acestuia pot fi observate intr-o mare varietate de boli, asociate cu activarea coagularii si a fibrinolizei, precum: coagularea intravasculara diseminata (CID), boala arteriala, tromboza venoasa, tromboembolism pulmonar si procese inflamatorii. Testele cantitative actuale pentru determinarea D-dimerului sunt foarte sensibile, dar nu sunt specifice pentru identificarea tromboembolismului venos. O serie de studii au aratat o valoare predictiva negativa mare a rezultatelor cantitative ale D-dimerului. In prezent, acest test de laborator este folosit pentru excluderea TEV.
Sistemul imunitar functioneaza pentru a lupta impotriva germenilor (bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziti) in scopul de a prevenii aparitia unei infectii. Daca se produce o infectie, sistemul imunitar incearca, intr-o prima faza, sa lupte fara a avea nevoie de administrarea unor medicamente. Uneori, sistemul imunitar opreste lupta impotriva "invadatorilor" si incepe sa actioneze contra propriilor organe. Acesta este inceputul sepsisului, ce poate fi definit, din aceasta perspectiva, ca o disfunctie a organelor.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sistemul de sanatate are in vedere toate masurile (publice sau private) de prevenire a bolilor, de promovare a unui stil de viata sanatos si de prelungire a vietii in randul populatiei. Toate demersurile sale au drept scop obtinerea unui mediu prielnic, pentru imbunatatirea calitatii vietii, concentrandu-se astfel asupra intregii populatii, nu doar a pacientilor sau bolilor individuale. De aceea, activitatile de acest tip sunt denumite generic: programe de screening.