Se incarca...

Transplantul pulmonar

De cand a fost efectuat cu succes pentru prima data, in anul 1983 la Toronto, transplantul pulmonar este tot mai raspandit in lume, devenind un tratament de sine statator pentru pacientii ai caror plamani sunt in stare de epuizare severa. Testele fiziologiei respiratorii reprezinta cel mai important tip de investigatie intrucat stabilesc necesitatea efectuarii transplantului, permitand o buna evaluare a bolii pulmonare de baza.

Actualmente, testele respiratorii, precum volumul expirator maxim pe secunda (VEMS) si capacitatea vitala fortata (CVF), sunt investigatii esentiale in evaluarea unui pacient pentru un transplant pulmonar, dar si pentru monitorizarea bunei functionari a alogrefei pulmonare. Dupa transplant, modificarile spirometrice sunt relevante in determinarea sindromului de reject cu potential vital, in special in cazul sindromului de bronsiolita obliteranta (BOS). Inca se cerceteaza noi metode de investigatie care sa evidentieze mult mai rapid BOS.

Criteriile premergatoare unui transplant sunt: boala pulmonara cu tratament maximal, rata de supravietuire de cel mult 2 ani si o calitate a vietii foarte scazuta. Masurarea functiei pulmonare si stabilirea declinului acesteia sunt folosite in vederea determinarii momentului optim pentru stabilirea necesitatii transplantului, evaluarea, testarea si verificarea compatibilitatii, punerea pe lista de asteptare si stabilirea prioritatii in lista.

Testele efectuate pentru determinarea severitatii bolii pot sa difere in functie de patologia de baza. Dintre acestea, cele mai importante sunt: fibroza chistica, fibroza pulmonara idiopatica, hipertensiune pulmonara idiopatica si bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC).

De asemenea, este important sa se stabileasca, din timp, dimensiunile plamanilor si compatibilitatea imunologica. Potrivirea (relativa) dimensiunii plamanilor dintre donator si receptor este esentiala atat pentru perioada imediat urmatoare transplantului, cat si mai tarziu.

Transplantul pulmonar este un tratament acceptat pentru pacientii aflati in stadiul terminal al unei boli pulmonare cronice, ramanand totusi o procedura chirurgicala critica. Plamanii transplantati, desi sustin viata imediat dupa operatie, abia dupa cateva luni de la interventie ajung la capacitate maxima. Mai mult de 50% dintre pacienti dezvolta o forma de reject de organ in primii 5 ani.

Spirometria reprezinta testul de referinta pentru evaluarea pacientilor cu transplant pulmonar si / sau pentru depistarea timpurie a disfunctiei de alogrefa, fiind rentabil si usor de efectuat.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL