Se incarca...

Testul hemoglobinei glicozilate


Hemoglobina glicozilata sau hemoglobina glicata arata nivelul mediu de zahar din sange (glicemia medie estimata) in decursul ultimelor doua - trei luni, proba de sange putand fi recoltata in orice moment al zilei.
 
Din acest motiv, hemoglobina glicozilata sau testul HbA1c, reprezinta o analiza de laborator esentiala in diagnosticarea cu acuratete a diabetului zaharat sau a evolutiei unui pacient care a fost diagnosticat cu aceasta afectiune. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa-si faca analiza HbA1c, in mod regulat, pentru a tine sub control nivelul glicemiei.
 
Spre deosebire de testul standard, masurarea HbA1c prezinta urmatoarele avantaje:
 

  • nu necesita repaus alimentar: se pot lua probe chiar daca pacientul a mancat, ceea ce duce la o acuratete mai mare a rezultatelor deoarece la determinarea nivelului glicemic pe nemancate acesta poate avea valori satisfacatoare, iar in restul timpului glicemia poate avea valori mai mari;
  • este independent de ritmul circadian si de fluctuatiile tranzitorii ale nivelului glicemic;
  • ofera informatii despre o valoare medie a glicemiei pe ultimele trei luni;
  • este mai usor de inteles de catre pacient deoarece ofera rezultatele glicemiei sub forma „mg/dl” in locul formei procentuale.


In functie de tipul diabetului (tip I, tip II sau gestational) si de stabilitatea nivelului glicemic, se recomanda efectuarea testului HbA1c astfel:
 

  • la fiecare trei luni in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip I ce se afla sub tratament conventional;
  • la fiecare una-doua luni pentru pacientii cu diabet zaharat tip I ce se afla sub tratament intensiv;
  • la fiecare sase luni in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip II, cu un nivel glicemic stabil;
  • la fiecare una-doua luni in cazul pacientelor insarcinate;
  • de doua ori pe an celor care sufera de o forma incipienta de diabet sau care reusesc sa-si mentina o valoare optima a glicemiei.

 
In sprijinul acestor categorii de pacientii, X-Lab Solutions pune la dispozitie gama de analizoare HemoCue de la Radiometer / Danemarca.
 
O cercetare clinica de amploare realizata de Diabetes Control and Complications Trial, cu sprijinul Institutului National de Diabet, Digestie si Boli Renale din SUA, in perioada 1983-1993, a scos la iveala faptul ca monitorizarea permanenta a glicemiei, in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip I, poate duce la o scadere cu 2% a hemoglobinei glicate si o reducere semnificativa a riscului pentru dezvoltarea unor boli asociate (retinopatie, nefropatie, neuropatie), ca urmare a tratamentului adecvat cu insulina.
 
Totodata, rolul monitorizarii glicemiei este sustinut si de rezultatele obtinute in cadrul „Studiului Prospectiv asupra Diabetului” din Marea Britanie. Acesta arata ca verificarea regulata a valorilor glicemiei, in cazul persoanelor cu diabet de tip II, reduce cu 1% valoarea hemoglobinei glicate, scade cu 25% riscul de mortalitate asociat cu diabetul, micsoreaza riscul de complicatii ale diabetului cu 31%, reduce cu 18% riscul de infarct, cu 15% riscul de accident vascular cerebral, cu 35% riscul de complicatii microvasculare si cu 17% pe cel al mortalitatii generale.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL