Se incarca...

Prelevarea probelor din scalpul fetal


Sanatatea fatului depinde de cantitatea de oxigen furnizata acestuia din circulatia materna. Anumite conditii pot compromite furnizarea oxigenului in interiorul uterului si lipsa acestuia va afecta negativ starea de sanatate a fatului dupa nastere, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Daca hipoxia intrapartum este severa si prelungita, poate duce la asfixiere, care reprezinta o stare de acidoza metabolica cauzata de privarea de oxigen. De asemenea, asfixierea poate provoca leziuni cerebrale permanente sau, in cazurile mai grave, chiar moartea [1].


Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca in fiecare an, la nivel global, intre 4 si 9 milioane de nou-nascuti sufera de asfixiere, ducand astfel la o valoare estimata de 1,2 milioane de decese si peste un milion de copii, care dezvolta dizabilitati severe. Totodata, OMS evalueaza ca 29% dintre decesele neonatale, din intrega lume, sunt cauzate de asfixierea aparuta la nastere [2].

Prelevarea probelor de sange de la nivelul scalpului fetal este considerata un instrument util de monitorizare a fatului cu scopul de a preveni morbiditatea si mortalitatea neonatala.
In sala de nasteri, se efectueaza testarea sangelui recoltat din scalpul fetal pentru a evalua, cu specificitate ridicata, asfixierea la nastere ca o consecinta a afectarii gradului de oxigenare. Aceasta conditie reprezinta o amenintare la adresa fatului si poate necesita, in unele cazuri, o interventie imediata [3].

Solutia unica NeoOne, oferita de Radiometer Medical ApS, formata din analizorul ABL90 FLEX PLUS si tuburile capilare flexibile CLINITUBES, ofera rezultate imediate cu privire la parametrii critici ce trebuie determinati (exemplu: pH-ul si lactatul), utilizand un volum foarte mic de proba si optimizand astfel siguranta mamei si a fatului.

Obtinerea unei cantitati suficiente de sange din scalpul fetal poate fi o provocare. Cu ajutorul analizorului de gaze si ioni din sange ABL90 FLEX PLUS, sunt necesari numai
45 μL de sange pentru a analiza o proba.

Tuburile capilare din plastic CLINITUBES, sunt pre-heparinizate cu heparina de sodiu, de mare concentratie, pentru a preveni coagularea esantionului de sange. Acestea sunt proiectate pentru a intari actiunile capilare ale tubului, permitand astfel o umplere rapida si usoara.

In baza celor prezentate mai sus, putem afirma ca Radiometer Medical ApS vine in sprijinul monitorizarii fetale prin intermediul solutiei NeoOne.
 
 
1.     Higgins C. Fetal scalp blood sampling. www.acutecaretesting.org. Dec 2014.
2.     Omo-Aghoja L. Maternal and fetal acid-base chemistry: a major determinant of perinatal outcome. Ann Med Health Sci Res 2014; 4,1: 8–17.
3.     Kenyon S et al. Intrapartum care: Care of healthy women and their babies during childbirth. London: RCOG Press; 2007.

 
slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL