Se incarca...

Pneumoniile infectioase afectiuni ale cailor respiratorii inferioare

Principala functie a plamanilor consta in realizarea schimburilor de gaze prin aducerea oxigenului la plamani si eliminarea dioxidului de carbon. In timpul acestui proces, la nivelul plamanilor, pot ajunge o serie de agenti infectiosi (bacterii, virusuri, ciuperci, micoplasme, etc.).

In timpul somnului, multi dintre noi, aspiram in plamani secretii de la nivelul cailor respiratorii superioare, predispusi fiind insa cei cu accidente vasculare cerebrale sau epilepsie, consumatorii de alcool si fumatorii. Particulele care ajung la nivelul plamanilor sunt cele de dimensiuni foarte mici (de ordinul micronilor); celelalte sunt eliminate prin tuse, stranut sau respiratie, unele fiind chiar inghitite involuntar.

Organismul lupta prin mijloace naturale impotriva particulelor care ajung in plamani insa, exista situatii cand apararea poate fi deficitara: la varstnici, in conditii de stres prelungit, la pacientii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, limfoame, leucemii, cancere sau SIDA. Aceste categorii de pacienti sunt cele mai predispuse sa dezvolte pneumonii.

Pneumonia reprezinta o inflamatie a plamanului si poate fi de cauza infectioasa sau neinfectioasa. Cea de cauza infectioasa poate fi determinata de bacterii, virusuri sau paraziti, fiind cel mai frecvent intalnita in practica specialistului pneumolog.

Pacientii, adulti sau copii, pot prezenta: febra (39–40°C), tuse cu expectoratie mucopurulenta, junghi la nivelul toracelui, transpiratii, respiratie profunda. La aparitia acestor simptome, pacientii trebuie sa se prezinte la medic si sa nu-si administreze antibiotice din proprie initiativa.

Dupa examinarea clinica, pneumologul poate recomanda o serie de investigatii, cum ar fi: radiografie toracica, examen de sputa, analize de gaze si ioni din sange, bronhoscopie sau spirometrie.

In cazul in care se confirma diagnosticul de pneumonie, de cauza infectioasa, se va incepe cat mai curand un tratament cu antibiotice in functie de varsta pacientului, de conditiile in care s-a instalat boala si de patologiile asociate.

Asadar, pacientii trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, in situatia in care observa aparitia simptomelor specifice pneumoniei, pentru a primi un tratament cat mai adecvat, evitand in acest fel eventualele complicatii: abcese pulmonare, septicemie, infarcte pulmonare, pleurezii.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL