Se incarca...

Inseminarea intrauterina (IUI)


Inseminarea intrauterina (artificiala) consta in injectarea spermatozoizilor direct in uter cu ajutorul unui instrument special, cunoscut de catre specialisti sub numele de cateter IUI.

IUI reprezinta primul pas in tratarea infertilitatii. Fertilizarea nu se produce in vitro, ci in vivo, la nivelul trompelor uterine. Momentul inseminarii in uter a spermatozoizilor este controlat pentru a coincide cu ovulatia si pentru a creste, in acest fel, sansa fecundarii.

Aceasta metoda este folosita atunci cand sunt indeplinite urmatoarele criterii:

 

  • trompele uterine sunt permeabile;
  • varsta pacientei permite o astfel de procedura;
  • analiza spermei indica o concentratie si o motilitate adecvata.


Ovulatia se produce la mijlocul ciclului menstrual atunci cand un singur ovocit, eliberat dintr-un ovar, traverseaza trompele uterine. Ovarele sunt functionale fie spontan, fie prin stimulare medicamentoasa. De obicei, se recomanda un tratament de stimulare ovariana usoara pentru a produce mai mult de un ovocit.

Dezvoltarea foliculilor ovarieni (maturarea ovocitelor) si ovulatia trebuie monitorizate ecografic. In functie de marimea foliculului / foliculilor si de nivelul estradiolului, se va stabili momentul inseminarii, astfel incat sansele de fertilizare sa fie maxime. De regula, se administreaza o injectie cu HCG (gonadotropina corionica umana) care are rolul de a declansa ovulatia, iar IUI se va face la aproximativ 38 ore dupa aceasta etapa.

Din milioanele de spermatozoizi introdusi in uter, numai unul va fecunda ovocitul. Fertilizarea are loc la capatul proximal al trompelor uterine, aproape de uter. Embrionul se va implanta in peretele uterin cateva zile mai tarziu.

De regula, se recurge la inseminare artificiala atunci cand apare o patologie masculina. Exista incompatibilitati de tip antigen - anticorp chiar si la barbatii cu o spermograma aparent normala. Din cauza acestei probleme, se recurge la spalarea spermei in medii speciale (lichide), la centrifugarea spermatozoizilor si selectarea celor viabili. Procedeul este numit "swimm up" (“inoata cei care rezista”).

Altfel spus, embriologul va pregati proba de sperma, concentrand un numar cat mai mare de spermatozoizi mobili intr-un volum cat mai mic de mediu de cultura. Mai departe, ginecologul va introduce in uter proba de sperma prelucrata, cu ajutorul unui cateter IUI (Wallace).

Inseminarea intrauterina poate fi considerata cea mai simpla procedura de reproducere umana asistata.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL