Se incarca...

Diabetul

Ce este diabetul?
 
Diabetul se defineste prin cresterea glicemiei pe nemancate peste valoarea de 126 mg/dl sau a hemoglobinei glicate (HbA1c) peste 6,5%. O valoare a glicemiei cuprinsa in intervalul 109 - 126 mg/dl sau in cazul HbA1c intre 5,7% si 6,4% defineste prediabetul.

Orice organism viu consuma energie pentru a exista (bataile inimii, respiratia, pastrarea constanta a temperaturii corpului, miscarea, etc.). Pentru asigurarea nevoilor energetice ale organismului, majoritatea alimentelor ingerate sunt transformate in glucoza (zahar).
 
Glucoza din sange (glicemia) este indispensabila supravietuirii organismului. Cu toate acestea, atunci cand glicemia creste peste limitele considerate normale, poate deveni periculoasa si se instituie diabetul zaharat (DZ).
 
Diabetul este o boala din ce in ce mai frecventa, mai ales in randul populatiei active. Federatia Internationala a Diabetului (IDF) sustine ca 387 milioane de persoane, de pe intreg globul, au diabet. Dintre acestea, 46% sunt nediagnosticate. IDF apreciaza ca 1 din 12 persoane are diabet, 1 din 2 nu stie ca are, iar la fiecare 7 secunde are loc un deces din aceasta cauza. Se estimeaza ca in anul 2035, la numarul actual al diabeticilor, se vor adauga alte 205 milioane.
 
Romania este a doua tara europeana, dupa Turcia, in ceea ce priveste prevalenta DZ. Ultimele date statistice, ale Ministerului Sanatatii, arata ca in Romania sunt 2 milioane de persoane cu DZ, ceea ce reprezinta un procent de 11% din intreaga populatie si aproximativ 68.000 de noi cazuri sunt diagnosticate anual.
 
Exista mai multe tipuri de diabet?
 
Diabetul poate fi de trei tipuri: tip I, tip II si gestational.
 
Diabetul de tip I (insulino-dependent) este rezultatul secretiei de catre pancreas a unei cantitati insuficiente de insulina. De regula, survine inaintea varstei de 20 de ani, iar pacientul este nevoit sa faca injectii cu insulina.
 
Diabetul de tip II (non-insulino-dependent) este rezultatul incapacitatii organismului de a folosi insulina si apare, in special, la pacientii obezi, care au trecut de 40 de ani. Potrivit unui studiu recent, efectuat de Universitatea din Gothenburg, riscul imbolnavirii cu DZ II este cu 45% mai mare daca stresul persista.
 
Diabetul gestational apare in timpul sarcinii, cand pancreasul nu poate secreta insulina in cantitati suficiente pentru a mentine glicemia in limite normale. De obicei, este diagnosticat la femeile aflate in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina intr-o proportie 2-8%. Caracteristica definitorie este ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere.
 

Care sunt cauzele diabetului?
 
Intreruperea de informatii dintre creier si pancreas constituie o cauza a diabetului, care insa poate fi declansat si de prezenta unor virusuri sau bacterii ce trec de bariera hematocerebrala. Astfel, creierul nu mai coordoneaza corect activitatea celulelor secretoare de insulina, metabolismul lipidic dereglandu-se.
 
Atunci cand apare o situatie stresanta, corpul se pregateste sa reactioneze, activandu-se semnalul “lupta sau fugi”. In aceasta etapa, scade productia de insulina si creste nivelul hormonilor de stres (epinefrina si cortizolul), care genereaza mai multa energie (glucoza si grasimi) in celule. Reactia este una normala, deoarece un nivel ridicat al glicemiei poate ajuta corpul sa se mobilizeze. Daca situatiile de stres se repeta, incep sa apara disfunctii in mecanismul de reglare a glicemiei din sange (hiperglicemie) si o suprasolicitare a functiilor pancreasului.
 
Alimentatia necorespunzatoare dauneaza atat secretiei exocrine, cat si celei endocrine (insulina).
 
Alti factori declansatori ai diabetului sunt:
 

  •  boli ale tiroidei;
  •  socuri psihice;
  •  obezitatea;
  •  suprasolicitarea si oboseala cronica;
  •  ereditatea;
  •  in cazuri rare, excesul de dulciuri.

 

Care sunt metodele de diagnostic ale diabetului zaharat?

 
In stadii incipiente, DZ este asimptomatic. In multe cazuri, afectiunea este depistata intamplator, cu ocazia efectuarii unui control de rutina. De aceea, analizele de sange efectuate periodic sunt esentiale pentru depistarea precoce a bolii sau a stadiului premergator acesteia.
 
Criteriile de diagnostic pentru DZ sunt stabilite de Asociatia Americana de Diabet si se bazeaza pe valorile urmatorilor parametri: hemoglobina glicozilata, glicemia à jeun si testul oral de toleranta la glucoza. In frunctie de rezultatele obtinute, specialistul incadreaza DZ intr-una din cele trei categorii existente.
 

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL