Se incarca...

Cancerul bronhopulmonar


Cancerul bronhopulmonar (CBP) a devenit, la sfarsitul secolului XX, una din principalele cauze mondiale de deces. CBP este o tumora de extrema gravitate, in care semnele clinice apar tardiv, cu evolutie asimptomatica in majoritatea cazurilor (7 din 8 pacienti). Mai putin de o treime dintre acestea sunt identificate intr-o etapa incipienta, media de supravietuire fiind de 6-18 luni si aproximativ 20% dintre pacienti traiesc mai mult de 1 an. In momentul diagnosticului, 55% se prezinta cu metastaze, circa 30% cu boala avansata loco-regional si doar 15% in stadii localizate.

In ceea ce priveste supravietuirea, la mai mult de 5 ani de la debutul bolii, pentru pacientii cu stadii incipiente, rata de supravietuire este de numai 48%, coborand dramatic la 18% pentru cei cu boala avansata loco-regional si fiind practic nula pentru cei cu boala metastatica.

Pacientii cu rata crescuta de supravietuire sunt cei diagnosticati in stadii precoce, rezecabile, fapt ce indica necesitatea diagnosticului, in cazuri preclinice, localizarea si tratarea leziunilor preneoplazice. CBP este mai frecvent la barbati decat la femei, cu un raport B / F de 2-6 / 1, raport care tinde sa scada. De asemenea, CBP este mai frecvent in mediul urban fata de cel rural. Varsta medie de diagnostic este de 50 ani la barbati si peste 60 ani la femei.

In vederea diagnosticarii cancerului bronhopulmonar, este necesara efectuarea unei spirometrii pentru evaluarea functiei pulmonare la pacientii cu indicatie chirurgicala. Aceasta procedura trebuie completata de:

-          radiografie pulmonara;
-          bronhoscopie pentru evaluarea endoscopica a extensiei tumorale, prelevarea de aspirat pentru citologie, biopsie endobronsica;
-          examen anatomo-patologic al aspiratului bronsic si / sau al fragmentului bioptic;
-          biopsie pleurala / citologie din lichidul pleural in cazul in care bolnavul prezinta apa la plamani.


Tinand cont de agresivitatea acestui tip de cancer, se impune necesitatea unei investigatii, cat mai accesibile, dar in acelasi timp cu sensibilitate ridicata pentru stabilirea diagnosticului pozitiv de cancer.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL