Se incarca...

Astmul bronsic

Ce este astmul bronsic?

Astmul este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza bronhiile. Pe fondul inflamatiei cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, suieraturi in piept, tuse.
 
Care sunt factorii declansatori?

De cele mai multe ori, astmul este o alergie respiratorie, pe care o fac cei predispusi (cu teren atopic). Exista o transmitere ereditara a acestei predispozitii, fapt pentru care, in aceeasi familie, se pot intalni mai multi pacienti cu astm sau cu alte forme de alergie (rinita alergica, eczeme, alergie la aspirina).
 
Boala incepe sa se manifeste la un moment dat, cu ocazia unei viroze sau a expunerii la alergeni aerosolizati. Bronhiile inflamate reactioneaza exagerat fata de particulele inhalate, care provoaca o ingustare brusca a acestora: apare o criza de astm, destul de usor de recunoscut de catre  medic. Totusi, este posibil ca primele episoade de acest tip sa fie trecute cu vederea si sa fie apoi relatate de pacient ca "raceli frecvente".

Odata declansata, boala are o evolutie cronica. Ea se instaleaza la nivelul bronhiilor, dar este resimtita de catre bolnav numai in timpul crizelor.

Cum se manifesta astmul?

De cele mai multe ori, astmul se manifesta prin senzatia acuta de sufocare insotita de suieraturi in piept sau de tuse. Uneori pacientii simt ca "ii strange pieptul" sau ca "respira ca printr-un tifon". Boala debuteaza, de regula, la tineri sau chiar la copii. Exista insa si pacienti cu varsta de peste 60 de ani. Intre crize, pacientul se poate simti perfect sanatos sau poate avea o greutate in respiratia la efort. 

Exista diverse grade de severitate. Atunci cand este usoara, se poate manifesta prin  episoade rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine. Daca boala este insa mai severa, acestea pot aparea cu o frecventa mai mare (chiar zilnica) sau in timpul noptii. Intr-un astfel de stadiu, pacientul nu se simte bine nici intre crize, acuzand oboseala la eforturi din ce in ce mai mici. Un pacient aflat intr-o faza incipienta poate trece printr-o perioada de agravare a simptomelor, adesea declansate de o viroza respiratorie sau de expunerea la un alergen (exemplu: inflorirea plopilor).
 
Cum se pune diagnosticul de astm?

Diagnosticul este stabilit pe baza manifestarilor clinice, a istoricului sugestiv si a spirometriei. Prezinta un grad redus de dificultate la pacientii tineri, nefumatori, care acuza crize tipice de sufocare insotite de suieraturi in piept si eventual de tuse cu expectoratie alba, lipicioasa.

Situatia se complica in cazul pacientilor mai in varsta (mai ales daca sunt si fumatori), care acuza mai mult oboseala la efort sau episoade de tuse, decat de sufocare. In timpul crizei (uneori si in afara ei) medicul poate percepe cu stetoscopul suieraturi in plamanii pacientului.

Spirometria este esentiala pentru diagnostic, pentru stabilirea severitatii bolii si urmarirea evolutiei in timp. Astmaticii pot avea o spirometrie normala intre crize sau se poate identifica un sindrom obstructiv. Foarte sugestiva pentru astm este cresterea sau normalizarea volumului expirator maxim pe secunda (VEMS) dupa inhalarea unui spray bronhodilatator.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL