Se incarca...

Aportul spirometriei la investigarea functionalitatii pulmonare


Testele de functionalitate pulmonara se numara printre examinarile medicale de rutina din pneumologie, medicina ocupationala si medicina sportiva.

Spirometria reprezinta o investigatie paraclinica, de mare acuratete, utilizata in scopul diagnosticarii si clasificarii afectiunilor care produc alterarea functiei pulmonare. Majoritatea bolilor pulmonare obstructive pot fi usor identificate cu ajutorul investigatiilor de acest tip.

Spre deosebire de aceasta categorie, diagnosticarea bolilor restrictive se face dupa corelarea mai multor teste de functionalitate pulmonara precum: pletismografia, metoda dilutiei heliului, tehnica respiratiei unice cu azot, etc. Pe scurt, spirometria este o metoda de evaluare a capacitatii respiratorii ce evidentiaza cantitatea de aer, pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-un anumit interval de timp.

Spirometrul este un dispozitiv medical folosit pentru a masura cat de eficient si rapid plamanii pot fi expansionati sau goliti de aer. Intrucat spirometrul este usor de transportat, diagnosticul functiilor pulmonare obstructive poate fi efectuat si la domiciliul pacientului. Ca si modele de spirometre portabile si usor de manipulat le putem aminti pe cele de la Medical International Research/Italia:

 

  • Spirodoc;
  • Spirotel;
  • Minispir New/Minispir Light;
  • New Spirobank II (Basic, Advance, Smart);
  • Spirolab New/Spirolab III.


Toate aceste categorii de spirometre dispun de o piesa bucalade unica folosinta, conectata la un sistem de masurare a fluxului si volumului de aer. Rezultatele sunt inregistrate si reprezentate grafic sub forma de curbe flux-volum si/sau numeric.

Avand in vedere toate cele de mai sus, putem concluziona asupra faptului ca spirometria este o procedura neinvaziva, sigura, precisa si nedureroasa, prin care se apreciaza caracteristicile functiei pulmonare ale unei persoane.

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL