Se incarca...

Anemia - un ocean de cunostinte intr-o picatura de sange


Anemia este o afectiune caracterizata prin scaderea cantitatii de eritrocite din circulatia sanguina - numarul, volumul si continutul in hemoglobina al acestora. Valoric, aceasta afectiune poate fi definita ca o scadere a hemoglobinei sub 13g/dl la barbati, 12 g/dl la femei si sub 11 g/dl la varstnici.

Anemia nu este o boala propriu-zisa, ci o consecinta a altor afectiuni care modifica cantitatea, volumul si continutul in hemoglobina al eritrocitelor. In urma depistarii cauzei acestor afectiuni, se poate institui un tratament tintit pentru a corecta nivelul parametrilor indicilor eritrocitari si ai hemoglobinei.

Cele mai frecvente simptome ale anemiei sunt: oboseala, slabiciunea, ameteala si pierderea vederii timp de cateva secunde. Aceste simptome se manifesta, de obicei, atunci cand afectiunea ajunge intr-un stadiu avansat. De cele mai multe ori, anemia usoara se descopera intamplator.

In general, anemia are cateva cauze majore. Prima si cea mai frecventa dintre acestea este pierderea cronica de sange (hemoragia). Prin aceasta pierdere, se elimina din organism o cantitate de fier care nu poate fi inlocuita in totalitate prin alimentatie. Fierul este necesar formarii unor noi molecule de hemoglobina ce ajuta la transportarea oxigenului catre tesuturi. Un nivel mic al concentratiei de hemoglobina conduce la hipoxie generalizata (nivel scazut de oxigen in sange), ce are efecte asupra intregului organism.

Anumite pierderi de sange sunt usor de detectat. De obicei, sangerarile masive sunt tratate in spital. Cu toate acestea, pot exista si hemoragii care nu sunt usor de cuantificat sau identificat. In aceasta categorie intra hemoragiile interne cauzate de paraziti sau malignitati. Totodata, pot exista si deficiente ce nu pot fi detectate. Un test simplu de hemoglobina poate stabili de ce o persoana este palida, obosita sau nu se simte bine.

La nivel global, 2 miliarde de oameni sufera de anemie. In urgenta, valoarea hemoglobinei joaca un rol foarte important in ceea ce priveste necesitatea transfuziei. In pediatrie, nutritie sau oncologie (malarie si HIV) este esentiala depistarea precoce si tratarea anemiei.

O alta cauza importanta a anemiei este reprezentata de hemoliza anormala care conduce la anemia hemolitica. Hemoliza fiziologica reprezinta fenomenul prin care sunt eliminate din circulatie hematiile imbatranite, splina fiind principalul organ responsabil pentru acest proces. Anemia hemolitica se distinge de hemoliza fiziologica fiind o afectiune care rezulta din distrugerea prematura a eritrocitelor. Exista doua tipuri de anemie hemolitica: intrinseca si extrinseca. Anemia intrinseca este cauzata de un „defect” din interiorul celulelor, de exemplu anomaliile genetice (siclemia sau talasemia), pe cand anemia extrinseca are cauze externe precum administrarea unor medicamente, cauze imune cu formarea de anticorpi, infectii, substante chimice si multe altele.

Sistemele HemoCue pentru testarea hemoglobinei sunt urmatoarele:

 

  • HemoCue Hb 201+: identificarea nivelului de hemoglobina in regim POCT.
  • HemoCue Hb 201+ DM: identificarea nivelului de hemoglobina in regim POCT cu beneficiul managementului datelor.
  • HemoCue Hb 301: optimizat pentru screening-ul anemiei in sectiile de ingrijire primara si in centrele de donare a sangelui.


Analizoarele HemoCue mai sus mentionate, impreuna cu o evaluare clinica corecta, ofera o baza solida pentru stabilirea tratamentului, anemia fiind o afectiune ce poate fi depistata prin testarea hemoglobinei. 

slogan
Urmareste-ne pe Google plus! Urmareste-ne pe Twitter! Urmareste-ne pe Facebook! Urmareste-ne
All Rights Reserved. Copyright © 2002 - 2014, SC X-Lab Solutions SRL